unioncont.ro Web analytics

Activitatea in sectoarele economiei romanesti va scadea in urmatoarele luni

Activitatea in sectoarele economiei romanesti va scadea in urmatoarele luni
joi, 30 aprilie 2020 Economie

In urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere accentuata a activitatii in toate sectoarele economiei. De asemenea, se va reduce numarul de salariati in toate sectoarele economiei iar preturile in comertul cu amanuntul vor creste. Cel putin asa cred managerii romani chestionati de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -70%).

Dintre activitatile care vor inregistra cele mai insemnate scaderi mentionam fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural -97%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucratoare.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

Potrivit estimarilor din luna aprilie 2020, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -57%). Managerii estimeaza scaderea numarului de salariati (sold conjunctural -40%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o scadere moderata a acestora (sold conjunctural -10%).

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere accentuata a activitatii economice (sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -35%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -25%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +16%).

Conform estimarilor din luna aprilie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scaderi se vor inregistra in activitatile de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural - 100%), urmate de activitatile hotelurilor si a altor facilitati de cazare (sold conjunctural - 99%), de activitatile agentiilor turistice si ale tur- operatorilor (sold conjunctural - 97%) si de activitatile sportive, recreative si distractive (sold conjunctural - 96%). In sectorul de servicii se estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural - 37%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%).

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.