Afacerile din comertul cu ridicata, trend ascendent

Afacerile din comertul cu ridicata, trend ascendent
miercuri, 25 ianuarie 2023 Economie

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in primele 11 luni din acest an, in termeni nominali, fata de perioada similara din 2021, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 23%, respectiv cu 23,4%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, avansul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata, pe serie bruta, a fost generat de cresterea activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+47,6%), comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+38,5%), comertului cu ridicata specializat al altor produse (+30,6%), comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+18%), comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+16,7%), comertului cu ridicata nespecializat (+15,7%), comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+14,2%) si comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+13,5%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a scazut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,4%, ca urmare a scaderii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-9,8%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-8%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-7,8%) si din comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-0,8%). Cresteri s-au inregistrat in: comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+10,8%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+5,7%), comertul cu ridicata nespecializat (+1,7%) si comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+0,6%).

Conform sursei citate, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,4%.

De asemenea, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna noiembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 17,6%, datorita cresterii cifrei de afaceri din: activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+32,4%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+30,7%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+27,3%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+23,2%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+19%), comertul cu ridicata specializat al altor 3/4 produse (+11,7%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+11,3%) si comertul cu ridicata nespecializat (+4%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2022, comparativ cu luna noiembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 18,6%.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.