Afla efectele cresterii dolarului asupra pretului carburantilor

Afla efectele cresterii dolarului asupra pretului carburantilor
vineri, 25 noiembrie 2016 Economie

Moneda europeana a crescut in raport cu leul in vreme ce valoarea dolarului a mers in jos, potrivit cursului oficial anuntat, vineri 25 noiembrie de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, BNR a stabilit un curs oficial de 4,5147 lei pentru euro, in crestere fata de cotatia de joi de 4,50 lei/euro. In acelasi timp, Banca Nationala a cotat dolarul la 4,2602 lei, in scadere de la recordul inregistrat, joi, 24 noiembrie, cand moneda americana s-a tranzactionat cu 4,2659 lei/dolar.

Totodata, la cursul oficial, francul elvetian s-a apreciat in fata leului, urcand pana la 4,2070 lei, fata de cursul de 4,19 lei/franc de ieri.

Joi, s-a inregistrat un curs istoric al raportului dolar/leu. Moneda americana s-a apreciat cu cu 0,38% intr-o singura zi si a ajuns la valoarea de 4.2659 lei. Un dolar puternic, sustin specialistii economici, inseamna o scumpire a carburantilor, electronicelor, electrocasnicelor, produselor IT dar si a marfii importate din China. Insa, petrolistii spera insa ca scumpirile sa fie compensate de eliminarea supraaccizei introdusa in 2014.

Dolarul puternic ar putea scumpi carburantii in Romania cu pana la 5 procente in perioada urmatoare. Efectul va fi resimtit si mai puternic de soferi din cauza cresterii cotatiilor internationale la petrol din ultima luna.

Cotatia petrolului, care se apropie de 50 de dolari pentru un baril, impreuna cu un dolar puternic, ce a depasit in premiera pragul de 4,26 lei, vor aduce surprize neplacute soferilor romani in urmatoarele saptamani.

Dolarul puternic va aduce scumpiri si in privinta produselor importate din afara spatiului UE. Specialistii avertizeaza sa ne asteptam la preturi mai mari in perioada viitoare mai ales la electronice, electrocasnice, componente IT sau jucarii. In special produsele importate din China vor fi mai scumpe ca urmare a fluctuatiei valutare.

Sursa: realitatea.net

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.