Agentia de rating Fitch a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila pentru Romania

Agentia de rating Fitch a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila pentru Romania
marţi, 28 martie 2023 Economie

Agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila, potrivit unui anunt publicat de Ministerul Finantelor.

Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei ratingului Romaniei operata de aceasta agentie din aprilie 2020.

Potrivit agentiei de evaluare financiare, in Romania inflatia a crescut semnificativ in 2022, asa cum s-a intamplat in majoritatea statelor europene. Rata anuala medie a inflatiei in 2022 a fost 12%. Inflatia este asteptata sa scada anul acesta, in special datorita efectelor de baza pe termen scurt. Fitch previzioneaza o rata anuala medie a inflatiei in 2023 de 9,3% si de 5,6% in 2024, inca semnificativ peste tinta de inflatie de 2,5%, in timp ce riscurile sunt indreptate in sus.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inasprit gradual conditiile monetare deoarece perspectivele privind inflatia s-au inrautatit. Rata dobanzii de referinta a crescut la 7% in ianuarie 2023, de la 1,25% in septembrie 2021. In pofida inaspririi politicii monetare, conditiile monetare nu sunt in mod special restrictive deoarece ratele reale ale dobanzilor au fost negative din pandemie.

Ancora fiscala cheie pentru Guvern este sa reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2024 pentru a iesi din procedura de deficit excesiv (EDP) in care a intrat Romania inainte de pandemie, cand inca functionau reglementarile fiscale europene. Deoarece viitorul reglementarilor fiscale europene este mult mai nesigur in urma suspendarii lor, Fitch se asteapta ca constrangerile legate de ESP sa fie mai putin severe pentru Romania.

Deficitul de cont curent (CAD) a fost 26,5 miliarde de euro, 9,3% din PIB, comparativ cu 7,2% din PIB in 2021 si 4,9% din PIB in 2020. Bugetul Romaniei si deficitul de cont curent sunt ambele semnificativ mai ridicate decat in alte state cu acelasi rating si stau la baza problemei dublului deficit. Deteriorarea CAD este cauzata de o combinatie de factori, inclusiv socul din sectorul energiei si nivelul ridicat al importurilor. In pofida nivelului ridicat al deficitului de cont curent, Romania nu se confrunta cu presiuni de finantare externe, bazandu-se pe cresterea semnificativa a rezervelor internationale. Rata de schimb este in linii mari stabila fata de euro.

Fitch estimeaza o reducere a deficitului de cont curent in perioada 2023-2024, in conformitate cu drumul spre consolidarea fiscala si redresarea graduala a exporturilor. Cu toate acestea, Romania va continua sa aiba unul dintre cele mai ridicate deficite de cont curent din Europa Centrala si de Est (CEE) si din randul statelor cu rating din categoria "BBB", reflectand partial dificultatile legate de competitivitate.

Sectorul bancar din Romania este bine capitalizat (indicele total al capitalului era de 21,7% la finalul lui 2022), lichid si finantat cu depozitele clientilor locali (rata imprumuturilor brute din depozitele clientilor era 71% la finalul lui 2022). Sectorul bancar isi mentine una din cele mai ridicate expuneri la datoria suverana in randul tarilor din CEE, portofoliul sectorului de titluri de credit reprezentand 22,4% din activele sale, continand in mare parte obligatiuni suverane.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.