unioncont.ro Web analytics

Agentia de rating Standard & Poor's a confirmat perspectiva negativa pentru Romania

Agentia de rating Standard & Poor's a confirmat perspectiva negativa pentru Romania
vineri, 5 iunie 2020 Economie

Agentia de rating Standard & Poor's a confirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva negativa.

Perspectiva ratingului Romaniei ramane negativa deoarece agentia vede riscuri la adresa balantei de plati externe si a echilibrului bugetar in urmatoarele 18 luni, daca factorii de decizie politica nu pot stabiliza si consolida orientarea bugetara dupa aceasta recesiune indusa de pandemie.

S&P se asteapta ca economia Romaniei sa se contracte cu 5,5% in 2020, dupa ce anterior previzionase un avans de 3,5%, si preconizeaza ca Executivul va revizui planificata majorare a pensiilor din acest an.

„Anuntul Standard & Poor's reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 si asigurarea unor finante publice sustenabile au fost cele corecte in contextul global actual. Asa cum am subliniat si in trecut, agentia considera ca situatia grava a finantelor publice a fost cauzata de cresterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate in ultimii trei ani", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Evaluarea agentiei subliniaza ca majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma sa aiba loc in luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice. Nu in ultimul rand, agentia de rating apreciaza ca politica fiscala expansionista promovata incepand cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o tara din categoria pietelor emergente, precum si la erodarea sustenabilitatii finantelor publice in Romania.

"In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice va continua demersurile de implementarea masurilor pentru inlaturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si a celor necesare pentru repornirea rapida a economiei Romaniei", a completat ministrul Finantelor.

Agentia considera ca factorii principali care ar putea contribui la imbunatatirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidari fiscale reale, care sa conduca la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a Romaniei.

Totodata, Standard & Poors anticipeaza o revenire treptata a economiei incepand de la mijlocul acestui an si o reluare consistenta a cresterii PIB din 2021, in jur de 4%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.