unioncont.ro Web analytics

Ajutor de 70 milioane de lei pentru fermierii din Romania

Ajutor de 70 milioane de lei pentru fermierii din Romania
vineri, 10 decembrie 2021 Economie

Fermierii romanii vor primi mai multi bani pentru cresterea animalelor. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca ajutorul de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2021 a fost majorat la 70 milioane de lei, suma care se incadreaza in plafonul aprobat pentru perioada 2015 - 2022, respectiv 759,25 de milioane de lei.

"In Sedinta Guvernului din data de 10 decembrie 2021 a fost aprobata Hotararea pentru modificarea art.19 alin.(8) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor. Prin prezentul act normativ se stabileste majorarea ajutorului de stat, pentru anul 2021, de la 40 milioane lei la 70 milioane lei, suma care se incadreaza in plafonul aprobat pentru perioada 2015 - 2022, respectiv 759.250.000 lei", conform MADR.

In urma acestui amendament, s-a modificat si repartizarea sumelor pe specii, proportional cu fondurile solicitate prin cererile initiale anuale, respectiv 30.817.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine si 39.183.000 lei pentru speciile ovine si caprine.

Fondurile se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2021.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a celor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.

Conform MADR, ajutoarele sunt furnizate sub forma de servicii subventionate intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care detin certificat de producator/atestat de producator, dupa caz, precum si persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul cresterii animalelor.

Intensitatea ajutorului de stat este de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice si de pana la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, se mai precizeaza in comunicatul MADR.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.