unioncont.ro Web analytics

Ajutor de la Guvern: Esalonarea darilor la stat pentru firme

Ajutor de la Guvern: Esalonarea darilor la stat pentru firme
luni, 5 octombrie 2020 Taxe si impozite

Obligatiile fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta pe fondul pandemiei COVID-19 vor putea fi platite esalonat, pe o perioada de pana 12 luni, fara garantii si cu un calendar de rambursare propriu. Pentru asta firmele trebuie sa solicite esalonarea datoriei, a anuntat Ministerul Finantelor.

„Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se reglementeaza esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare neachitate in urma crizei COVID-19. Facilitatea se acorda pe o perioada 12 luni, pentru obligatiile bugetare acumulate de la data intrarii in starea de urgenta (16 martie), cu conditia ca debitorii sa nu fi inregistrat obligatii fiscale restante dinainte de starea de urgenta. Esalonarea se va acorda in termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexeaza propunerea de grafic, fara a fi necesara constituirea de garantii", potrivit MFP.

"Principala preocupare a Guvernului, dupa sanatatea populatiei, o reprezinta repornirea economiei si evitarea unei recesiuni prelungite, asa cum s-a intamplat in 2008. De aceea preferam sa ne imprumutam temporar mai mult la bugetul de stat si sa sprijinim mediul de afaceri prin mentinerea lichiditatilor financiare si sustinerea activitatii. Toate statele lumii isi sustin astazi economiile nationale, constientizand ca urmeaza o perioada de redefinire a business-ului si repozitionare a multinationalelor la nivel mondial", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Cererile de esalonare vor putea fi depuse pana la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligatiile bugetare acumulate incepand cu 16 martie pana la data depunerii cererii.

In cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plata vor intra, de asemenea, in calendarul de esalonare, precizeaza sursa citata.

Firmele care beneficiaza de esalonarea la plata a debitelor bugetare restante vor avea obligatia sa achite la zi toate taxele si impozitele care se vor naste si datora dupa primirea esalonarii.

Procedura simplificata va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de esalonare anexat, cu rate egale sau inegale, in functie de cum apreciaza fiecare contribuabil in parte.

O cerinta pentru firmele care vor primi esalonarea pentru 12 luni este sa nu regaseasca in vreuna dintre procedurile de insolventa.

Foto: mfinante.gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.