unioncont.ro Web analytics

Ajutor pentru apicultorii romani din partea APIA

Ajutor pentru apicultorii romani din partea APIA
joi, 18 noiembrie 2021 Economie

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cererile de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie - mai 2021 asupra sectorului apicol vor putea fi depuse in perioada 19 - 26 noiembrie.

Conform APIA, beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt: apicultorii, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil la data depunerii cererii; apicultorii, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016; apicultorii, persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate: sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G.K. Constantinescu", potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor cu modificarile si completarile ulterioare; sa aiba stupine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la data depunerii cererii; sa fie inregistrati in registrul unic de identificare (RUI), si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA.

"Solicitantii care nu detin cod unic de inregistrare in RUI, inainte de solicitarea ajutorului de minimis prevazut de prezenta hotarare au obligatia obtinerii acestuia de la centrele judetene ale APIA, prin completarea si depunerea formularului prevazut in anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, in vederea accesarii masurilor reglementate de politica agricola comuna", potrivit sursei citate anterior.

Cuantumul ajutorului este in valoare de 23,7 lei/familia de albine.

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis se ridica la 53.250.724 lei, reprezentand 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) in data de 30 septembrie 2021, respectiv 4,9475 lei pentru un euro.

Sursa de finantare provine de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

APIA precizeaza ca termenul de plata a ajutorului de minimis este data de 31 decembrie 2021.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.