ANAF a anuntat de cand va incepe sa amendeze firmele care e nu isi echipeaza automatele comerciale cu AMEF

ANAF a anuntat de cand va incepe sa amendeze firmele care e nu isi echipeaza automatele comerciale cu AMEF
miercuri, 24 aprilie 2024 Economie

Incepand cu luna octombrie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va impune sanctiuni aspre operatorilor economici care nu isi echipeaza automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF). Aceasta masura este esentiala pentru a permite transmiterea datelor fiscale catre sistemul informatic central al ANAF. Conform anuntului facut de agentie, nerespectarea acestei obligatii va atrage dupa sine amenzi substantiale, care pot ajunge pana la 10.000 de lei, sau chiar suspendarea activitatii comerciale. Aceste actiuni sunt parte dintr-un efort mai larg de modernizare fiscala si de asigurare a conformitatii fiscale in randul afacerilor care utilizeaza automate de vanzare.

"Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale care functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligatia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevazute la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanta Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru modificarea unor termene", informeaza ANAF.

De la 1 octombrie 2024, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va impune penalitati severe pentru operatorii economici care esueaza in dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), necesare pentru transmiterea datelor fiscale catre infrastructura informatica a agentiei. Sanctiunile stabilite includ amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei, confiscarea sumelor de bani nejustificate gasite in cadrul controalelor si suspendarea activitatii comerciale la locatiile unde se constata incalcari, pana la instalarea AMEF si achitarea amenzii sau a jumatate din valoarea acesteia. Aceste masuri riguroase reflecta determinarea ANAF de a asigura o colectare eficienta a taxelor si de a combate evaziunea fiscala.

AdrianaVaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.