unioncont.ro Web analytics

ANAF a aplicat peste 950 de amenzi in primele 5 luni din 2022

ANAF a aplicat peste 950 de amenzi in primele 5 luni din 2022
luni, 13 iunie 2022 Economie

In perioada ianuarie - mai 2022, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aplicat in urma controalelor efectuate la contribuabilii persoane juridice si fizice 959 de amenzi in valoare totala de 2,7 milioane de lei, conform ANAF.

"In vederea asigurarii resurselor necesare pentru buna functionare a statului, ANAF urmareste cresterea gradului de conformare voluntara, atat la declarare, cat si la plata, mizand pe spiritul de responsabilitate civica al contribuabililor, dar si pe campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor si de plata a taxelor si impozitelor. In completarea acestor masuri, activitatea inspectiei fiscale urmareste verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale si a corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor fiscale de catre contribuabili", potrivit ANAF.

Conform sursei citate, au fost efectuate 10.484 de inspectii fiscale la contribuabili persoane juridice si fizice si au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de 1.322 milione lei.

S-au efectuat 5.350 de verificari documentare la contribuabili persoane juridice si fizice, iar in urma procesului au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de 153,34 milioane lei.

Pe de alta parte, au fost instituite 163 masuri asiguratorii in valoare de 131 milioane lei si au fost aplicate 959 amenzi in valoare totala de 2,7 milioane lei.

Conform ANAF, au fost inaintate organelor de urmarire penala un numar de 104 sesizari, pentru un prejudiciu total de 135,9 milioane lei, si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 1.025 milioane lei.

In perioada ianuarie-februarie 2022, au fost aprobate doua solutii fiscale individuale anticipate. Incepand cu luna februarie 2022, activitatea de emitere a solutiilor fiscale individuale anticipate a fost preluata de Ministerul Finantelor.

In perioada ianuarie-mai 2022, au fost emise doua acorduri de pret in avans si au fost solutionate trei cereri de initiere a procedurii amiabile.

In ceea ce priveste inspectiile fiscale desfasurate la contribuabilii care au derulat tranzactii cu persoanele afiliate, in cadrul carora au fost verificate si preturile de transfer practicate, valoarea tranzactiilor verificate a fost de 7.369 milioane lei, pentru care a rezultat o diferenta a bazei impozitare in suma de 464,08 milioane lei.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.