ANAF a descoperit 10,62 miliarde lei, venituri nedeclarate

ANAF a descoperit 10,62 miliarde lei, venituri nedeclarate
miercuri, 7 februarie 2024 Taxe si impozite

Potrivit informatiilor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), inspectorii fiscali au realizat anul trecut un total impresionant de 77.129 verificari fiscale si antifrauda. In urma acestor actiuni riguroase, au fost identificate si recalculate obligatii fiscale datorate bugetului de stat, ajungand la o suma notabila de 10,62 miliarde lei. Interesant este ca peste jumatate din aceasta suma este atribuita TVA-ului.

Analiza detaliata a ANAF arata ca aproximativ 70% din totalul obligatiilor fiscale descoperite provin din sectoare precum industriile prelucratoare, comertul (atat en-gros cat si en-detail), reparatiile autovehiculelor si motocicletelor, precum si din constructii. De remarcat este faptul ca pierderile fiscale inregistrate de contribuabili au fost reduse cu un impresionant 4,81 miliarde lei. In plus, in urma acestor inspectii, au fost depistate abateri pentru care au fost aplicate amenzi si confiscari, totalizand peste 206 milioane lei.

Un aspect cheie al acestor verificari fiscale si antifrauda a fost analiza de risc fiscal. Aceasta s-a bazat pe criterii precum scaderea declarata a taxelor si impozitelor in sectoare care, paradoxal, au inregistrat o crestere economica in 2022 comparativ cu 2021, diminuarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, datorita sponsorizarilor, mecenatului sau burselor private ce depasesc limitele legale de deductibilitate, precum si activitatea economica a organizatiilor nonprofit care nu si-au declarat corespunzator obligatiile fiscale. Aceasta abordare strategica a ANAF evidentiaza o atentie sporita acordata zonele cu risc fiscal inalt.

"Raportul ANAF pe 2023 arata ca abordarea a fost una constructiva, activitatea de control fiscal fiind ultima parghie pentru realizarea conformarii la declarare. Inspectorii au adoptat abordarea personalizata si progresiva a formelor si actiunilor de control fiscal. In 2024, noutatea este adusa de faptul ca rezolvam cele mai importante probleme legate de analiza volumelor mari de date, pentru obtinerea rezultatelor precise in timp util. Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar si a altor sisteme avansate de analiza, precum si integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc. Vom vorbi despre o alta coerenta a datelor/informatiilor declarate prin intermediul declaratiilor fiscale de catre contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel incat sa poata fi identificati contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia intre toate aceste sisteme va rafina intregul proces de inspectii, astfel incat sa se poata actiona tintit in zonele in care se manifesta cele mai mari fenomene de evaziune fiscala", a explicat ministrul Marcel Bolos.

In eforturile sale de a imbunatati conformitatea fiscala si de a combate evaziunea fiscala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in aplicare in 2023 o serie de masuri proactiva menite sa stimuleze declararea corecta si la timp a taxelor si impozitelor. Concret, ANAF a trimis un total de 12.558 de notificari de conformare fiscala catre contribuabili, pe baza unor riscuri fiscale identificate de aproximativ 1,1 miliarde lei. Acestea au fost emise de structurile de inspectie fiscala si vizeaza indrumarea contribuabililor spre o mai buna conformare fiscala.

Mai mult, ANAF a expediat si 10.424 de notificari catre persoane fizice care au primit rambursari in suma totala de 860 milioane lei prin intermediul serviciilor de curierat. Aceste notificari au ca scop incurajarea depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit.

Aceste initiative subliniaza angajamentul ANAF de a promova conformarea voluntara si de a preveni evaziunea fiscala. Controlul fiscal direct este considerat o ultima solutie, preferandu-se abordari mai blande, cum ar fi emiterea Notificarilor de conformare si verificarile documentare. Prin aceste masuri, ANAF isi propune sa informeze contribuabilii despre riscurile fiscale identificate si sa le ofere ocazia de a-si revizui si indeplini obligatiile fiscale in conformitate cu legislatia in vigoare, evitand astfel necesitatea unor controale fiscale directe mai intruzive.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.