ANAF a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii

ANAF a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii
luni, 2 mai 2022 Economie

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii, acordate in particular de persoanele fizice, a fost publicat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit sursei citate: "Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vine in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati".

Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai.

Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative.

"Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual. Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente", mentioneaza ghidul.

Totodata, in cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de OUG nr. 44/2008.

In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.

Ghidul precizeaza, printre altele, ca venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. Acest venit se recalculeaza, dupa caz, prin deducerea pierderilor fiscale reportate. Din venitul net anual recalculat se deduce, dupa caz, contributia de asigurari sociale datorata, stabilindu-se astfel venitul net anual impozabil.

"Impozitul anual datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale", se mentioneaza in document.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala continua sa extinda materialele informative dedicate persoanelor fizice si juridice pentru a incuraja cat mai mult conformarea fiscala voluntara a contribuabililor.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.