ANAF a reusit sa imbunatateasca colectarea de venituri cu 18%

ANAF a reusit sa imbunatateasca colectarea de venituri cu 18%
marţi, 9 noiembrie 2021 Economie

Mirela Calugareanu, presedinta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a anuntat ca in primele zece luni ale anului a fost colectate la bugetul statului veniturile suplimentare cu 18% mai mari comparativ cu anul precedent, pana la 40 de miliarde de lei.

„Veniturile colectate sunt bune in acest an. Ponderea in PIB a veniturilor brute colectate in primele zece luni a crescut cu 1,3 puncte procentuale peste cea din 2020, si cu 0,8 puncte procentuale peste cea din 2019. In primele luni ale anului 2021 ANAF a colectat venituri mai mari cu 18% fata de 2020 si cu 14% mai mari fata de 2019. Suma absoluta colectata suplimentar fata de 2020 este de 40 de miliarde de lei, iar fata de 2019 este 31,5 miliarde lei, in conditiile in care rambursarile au fost accelerate si suma rambursata suplimentar este mai mare", a spus Calugareanu.

Implementarea de noi masuri benefice mediului de afaceri, acestea au vizat rambursarea TVA cu control ulterior si esalonarea la plata, simplificata.

"ANAF a continuat implementarea unor masuri bune si eficiente pentru mediul de afaceri si ma refer in primul rand la rambursarea taxei pe valoare adaugata cu control ulterior, dar in egala masura si la esalonarea simplificata, procedura aplicata contribuabililor care au avut si inca mai au dificultati in contextul pandemic. O realizare importanta este legata de faptul ca, in cursul anului 2021, aceste doua masuri au fost permanentizate si introduse ca regula generala in Codul de procedura. Astfel, ANAF a solutionat multe rambursari de TVA, ceea ce reprezinta o crestere de 31% a numarului cererilor solutionate, fata de anul 2019. Pe de alta parte, suma rambursata in plus este de 5 miliarde de lei. Fac referire la anul 2019 considerand ca acela e un punct de referinta, un an neafectat de contextul pandemic in Romania. In ceea ce priveste esalonarea la plata simplificata, au fost aprobate peste 67.000 de decizii pentru suma de 12 miliarde lei. Este important ca am ajuns la un grad de depunere a declaratiilor fiscale pentru persoanele juridice de 99%" a punctat Calugareanu.

In acelasi timp, sefe ANAF a precizat ca institutia pe care o conduce a reusit sa digitalizeze in acest an 51 de formulare si declaratii si sunt sase sa finalizeze inca 61 astfel de documente in primul semestru al anului 2022.

In acest an, au fost finalizate aproximativ 1.600 de verificari, avand ca obiect erodarea bazei de impozitare si optimizarile fiscale pentru tranzactii, in valoare de 56 de miliarde de lei.

"Incepand cu 1 ianuarie 2021 a devenit operational sistemul de popriri. De asemenea, a devenit operationala conectarea caselor de marcat electronice, proces ce se va finaliza in data de 30 noiembrie, anul curent (...) Am implementat si reglementat controlul de la distanta - desk auditul - si in primele zece luni ale acestui an au fost efectuate circa 6.000 de verificari in urma carora au rezultat sume suplimentare de peste 265 milioane de lei. Au fost finalizate si circa 1.600 de verificari, avand ca obiect erodarea bazei de impozitare si optimizarile fiscale pentru tranzactii in valoare de 56 de miliarde de lei, cu o baza impozabila de 1,4 miliarde de lei, sumele stabilite suplimentar fiind de peste 300 milioane lei. In ceea ce priveste serviciile am extins si finalizat implementarea conceptului de self service, am extins Call Center-ul de la 30 de apeluri simultan la 90 si a fost testat de curand serviciul de Chat, ce va fi lansat in sistem pilot pana la finalul acestui an",a afirmat Mirela Calugareanu.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.