ANAF, amenzi de peste 83,63 milioane de lei

ANAF, amenzi de peste 83,63 milioane de lei
miercuri, 20 iulie 2022 Economie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aplicat amenzi in valoare totala de 83,63 milioane de lei, in urma controalelor efectuate la contribuabili, potrivit datelor oferite de ANAF.

"Unul dintre obiectivele majore ale ANAF este combaterea evaziunii fiscale, un flagel al economiei care pagubeste bugetul general consolidat de resursele necesare bunei desfasurari a statului. In acest sens, Agentia desfasoara actiuni de control menite sa indrepte sau sa sanctioneze neregulile comise de contribuabili, imbunatatind astfel gradul de conformare si colectare", conform sursei citate anterior.

Astfel, actiunile de control desfasurate de inspectorii antifrauda in luna iunie au vizat peste 2.000 de contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicatii fiscale (reprezentand TVA, impozite, contributii sociale si de sanatate, alte impozite) si aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in suma totala de 83.631.345 lei.

Potrivit ANAF, 76,89 milioane lei reprezinta implicatii fiscale (estimate in cadrul a 292 de procese-verbale de control), suma de 6,73 milioane de lei reprezinta sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari), respectiv: 5,79 milioane de lei amenzi contraventionale aferente unui numar de 733 amenzi au fost aplicate si 22 avertismente - si 946.363 lei confiscari de numerar, venituri din activitati ilicite si bunuri.

Totodata, au fost inaintate organelor de urmarire penala 20 acte de sesizare, valoarea prejudiciilor insumand 115,6 milioane lei.

"Suspendari de activitate au fost dispuse la un numar de 28 contribuabili, din care la 25 de contribuabili pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea si utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (21 suspendari pentru nedotare AMEF, 4 suspendari pentru neutilizare AMEF) si la 3 contribuabili pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 227/2015", mentioneaza reprezentantii instritutiei.

Ca urmare a controalelor antifrauda efectuate, structurile DGAF au propus pentru declarare in inactivitate fiscala un numar de 5 contribuabili, fiind emise avize in acest sens, comunicate organelor fiscale competente.

De asemenea, ca urmare a 2.223 de controale efectuate de structurile de inspectie fiscala la contribuabili persoane juridice si fizice in luna iunie au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de peste 213 milioane lei, fiind instituite 31 de masuri asiguratorii ce depasesc 36 milioane lei. Organelor de urmarire penala le-au fost inaintate 18 sesizari, pentru prejudicii in cuantum de 16,12 milioane lei.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.