unioncont.ro Web analytics

ANAF foloseste un sistem electronic de poprire

ANAF foloseste un sistem electronic de poprire
joi, 11 iulie 2019 Taxe si impozite

Incepand din luna iulie 2019, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va folosi un sistem electronic de poprire asupra conturilor persoanelor cu datorii. Poprirea se va efectua numai in limita sumelor inscrise in actele de executare silita, a anuntat ANAF.

„Ministerul Finantelor Publice si ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita. Astfel, disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si, astfel, nu se vor produce sincope in activitatea desfasurata de acestia", conform sursei citate.

Ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara va fi realizata cu operativitate, in timp real, avand in vedere ca incetarea masurii de infiintare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informatii cu institutiile de credit.

„Un avantaj considerabil pentru contribuabili il reprezinta si faptul ca nu mai este necesara deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, in vederea ridicarii popririlor bancare", prezieaza ANAF.

ANAF si-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a incetarii masurilor de executare silita, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare /operare a actelor de executare silita.

Ministerul Finantelor Publice si ANAF au ca prioritate, in relatia cu contribuabilii, un amplu proiect care priveste simplificarea, debirocratizarea si transparentizarea activitatilor de incasare a debitelor acestora. Implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, este una dintre masurile adoptate in cadrul acestui proiect.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.