unioncont.ro Web analytics

ANAF, la un pas de colaps informatic

ANAF, la un pas de colaps informatic
marţi, 14 februarie 2017 Taxe si impozite

Activitatea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este pe cale sa fie blocata de lipsa investitiilor in sistemul informatic. Mai ales in perioadele de varf, cand se depun declaratiile fiscale si se fac plati ale impozitelor, sistemul informatic s-ar putea opri partial sau chiar total lucru ce ar putea avea ca rezultat pierderea unor date.

"Aceste sincope pot genera oprirea partiala sau totala a unor activitati fundamentale ale ANAF, sau chiar pierderi de date din sistem. De asemenea, defectarea serverelor sau a componentelor de comunicatii din teritoriu implica alte riscuri de blocare a activitatii. Presedintele ANAF constata ca, in ultimii ani, banii alocati institutiei in scopul investitiilor IT nu au fost utilizati decât intr-o proportie inadmisibil de scazuta. Consecinta neutilizarii sistematice a bugetului este, din pacate, o alocare sub necesitatile mentinerii in functiune a sistemului informatic in acest an, lucru pe care presedintele ANAF l-a adus la cunostinta ministrului Finantelor Publice", informeaza ANAF.

Investitiile in sistemul informatic ((hardware, software, infrastructura fizica suport),) s-au oprit in 2012 — 2013 in ciuda recomandarilor ferme din Acordul de Imprumut dintre Romania si BIRD (Legea 212/2013) destinat Proiectului de Modernizare a Administratiei Fiscale.

Sistemul informatic al ANAF functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%. Conducerea ANAF atentioneaza ca din 2012 nu s-au mai facut investitii importante in infrastructura tehnica a Fiscului.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.