unioncont.ro Web analytics

ANAF schimba regulile depunerii declaratiilor obligatorii! Iata ce trebuie sa stii

ANAF schimba regulile depunerii declaratiilor obligatorii! Iata ce trebuie sa stii
vineri, 23 septembrie 2016 Taxe si impozite

Cozile imense care se formau de fiecare data in agentiile ANAF vor deveni in curand istorie. Din 1 ianuarie 2017, romanii nu vor mai putea depune la ghiseu nicio declaratie care se poate completa si online. Masura a fost anuntata de chiar presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros.

Astfel, inspectorii fiscali, nu vor mai primi, spre exemplu, Declaratia 112, dar nici alte hartii care se pot depune online din chiar prima zi a lui 2017.

„Vrem sa implementam un dialog informatic cu contribuabilii. De la 1 ianuarie 2017, nu vom mai primi pe format hartie nicio declaratie care se poate depune online. Am constatat ca exista o oarecare rezistenta a profesionistilor in a le depune online. Spre exemplu, Declaratia 112, privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in anumite zone din tara se depune inca pe hartie in proportie de 40%", a explicat Doros.

Presedintele ANAF a precizat ca, in luna iulie, a fost derulat un exercitiu in Bucuresti pentru a forta contribuabilii sa depuna declaratiile online.

„In iulie am facut un exercitiu la Bucuresti si nu le-am mai primit pe hartie. Rezultatul a fost ca nu au mai fost depuse", a subliniat Doros.

Acesta a precizat ca masura vizeaza 6 –7 declaratii pentru care ANAF incepe comunicarea catre contribuabili, inclusiv la ghiseu, cu privire la depunerea online a respectivelor documente.

Potrivit lui Doros, costurile acestei proceduri sunt foarte reduse (cu certificatul digital) si ar putea fi chiar zero.

„Ne-am gandit sa finantam noi acest cost pentru un anumit tip de contribuabili", a punctat Doros.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.