unioncont.ro Web analytics

ANPC: Amenzi de 570.000 de lei pentru bancile din Romania

ANPC: Amenzi de 570.000 de lei pentru bancile din Romania
marţi, 24 octombrie 2017 Economie

570.000 de lei este suma cu care au fost amendate 15 banci de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Controalele in urma carora a fost sanctionate institutiile financiare au avut loc in perioada 28 august — 6 octombrie, conform informatiilor oferite de ANPC. Actiunile inspectorilor au vizat respectarea prevederilor legale privind modalitatile sau mijloacele de desfasurare a activitatilor de publicitate. Bancile au la dispozitie 15 zile pentru contestarea amenzilor,

Potrivit reprezentantilor ANPC, au fost intre 1 si 3 constatari de fiecare banca si toate cele 15 banci controlate au fost sanctionate. De asemenea, bancile au la dispozitie 15 zile pentru contestarea proceselor verbale.

Inspectorii ANPC au constata, printre altele, lipsa unor informatii standard obligatorii in orice forma de publicitate, referitoare la contractele de credit; lipsa avertizarii consumatorilor privind faptul ca posibilele fluctuatii ale ratei de schimb valutar, ale variatiei indicelui de referinta, fluctuatia veniturilor proprii, aceasta putand conduce la afectarea posibilitatii de plata pentru creditele cu garantie imobiliara; mentionarea in cadrul prezentarii produselor la sectiunea „Comisioane" a comisionului de rambursare anticipata cu valoare zero (0%), desi neperceperea comisionului este legiferata prin OUG 50/2010, etc.

Inspectorii ANPC au dispus masuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor in termen de 30 de zile, masuri de incetare a practicilor comerciale incorecte, masuri de restituire a sumelor incasate fara temei legal in termen de 15 zile, masuri de corectare a oricaror neconformitati cu prevederile legale constatate in termen de 15 zile, cat si masuri de suspendare a derularii campaniilor publicitare pana la intrarea in legalitate.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.