Anunt important: scade pretul energiei electrice

Anunt important: scade pretul energiei electrice
marţi, 13 decembrie 2016 Economie

1 ianuarie 2017 aduce si o veste buna pentru romani: vor plati mai putini bani pentru energia electrica. Pretul curentului electric pentru populatie va fi redus cu 2-3% ca urmare a faptului ca tarifele de distributie si transport vor scadea cu 5-6%, conform declaratiilor facute de Marian Cernat, seful Directiei Generale Piata de Energie din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

„O reducere a tarifelor de retea va duce si la scaderea pretului final, in functie de celelalte componente ale pretului final, care sunt: pretul energiei si taxele care se platesc. Taxele raman, de regula, constante, dar pretul energiei este un pret de piata. Pentru clientii care beneficiaza de serviciul universal, de care noi suntem responsabili in ceea ce priveste pretul, ne asteptam pentru perioada urmatoare la o mica reducere a preturilor, ne asteptam undeva la 2-3%", a spus Cernat, la o dezbatere pe teme energetice.

Pretul pe piata energiei electrice creste in perioada de iarna si tocmai de aceea reducerea inregistrata la tarifele de distributie si transport nu se va regasi in totalitate in costul curentului electric platit de populatie.

„In perioada de iarna, pretul creste fata de perioada anterioara, iar la noi iarna este de regula primul trimestru, deci ianuarie, februarie, martie, adica lunile cu cele mai mici temperaturi", a precizat Cernat.

Potrivit acestuia, tarifele de distributie si transport au o pondere de circa 30% in pretul final.

„Deci, ne asteptam la o reducere de cel mult 2-3 procente la pretul final", a adaugat oficialul ANRE.

Cernat a mai spus ca autoritatea a luat in calcul inclusiv contributia pentru cogenerare si certificate verzi cand a estimat acest pret final.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.