unioncont.ro Web analytics

APIA anunta inceperea sesiunii pentru cereri de sprijin privind dezvoltarea de servicii de silvomediu

APIA anunta inceperea sesiunii pentru cereri de sprijin privind dezvoltarea de servicii de silvomediu
joi, 5 martie 2020 Economie

Pana la data de 15 mai, inclusiv, se pot depune cererile de sprijin privind dezvoltarea de servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor, sesiunea a treia, , a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Alocarea financiara pentru sesiunea a treia este de 51,53 milioane de euro. Cererile se vor depune la centrele judetene/locale APIA si al centrului municipiului Bucuresti. Pentru acordarea sprijinului financiar, solicitantul depune o cerere de sprijin, conform Anexei 1 din Ghidul solicitantului.

Cererea se depune online pe site-ul www.apia.org.ro, in aplicatia electronica M15, se tipareste, se semneaza si se depune impreuna cu documentele aferente. In cazuri exceptionale, cererea de sprijin se poate depune doar pe suport de hartie impreuna cu documentele aferente.

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acorda anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar), proprietarilor (inclusiv unitatilor administrativ teritoriale) de paduri din fondul forestier national, in baza unui angajament incheiat pentru o perioada de cinci ani si vizeaza compensarea pierderilor de venit si a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementarii unuia sau a celor doua pachete ale schemei de ajutor de stat.

In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente, ale caror cerinte specifice sunt incadrate in urmatoarele doua pachete, respectiv: Pachetul 1, asigurarea de zone de liniste, pentru care beneficiarul primeste 38 euro/an/ha pentru intreaga suprafata inclusa in angajament si Pachetul 2, utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri, pentru care beneficiarul primeste 137 euro/an/ha pentru suprafata anuala pentru care se solicita sprijin in cadrul Pachetului 2. Acesta din urma poate fi accesat numai impreuna cu Pachetul 1.

Documentul mentioneaza ca intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat in baza schemei de ajutor de stat este de 100%. Pentru suprafete mai mari de 500 ha se aplica degresivitatea sprijinului financiar, astfel ca nivelul platilor va fi ajustat.

Suprafata minima pentru care se incheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha. Proprietarii de terenuri forestiere care detin suprafete mai mici si/sau care nu indeplinesc conditiile de accesare se pot asocia pentru a aplica in cadrul schemei de ajutor de stat.

Cererile de sprijin pot fi depuse si dupa data de 15 mai, respectiv pana la data de 9 iunie 2020 inclusiv, cu o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucratoare, a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul daca cererea de plata ar fi fost depusa pana in termenul de 15 mai 2020 inclusiv. Formularele de modificare a cererilor de sprijin pot fi depuse, fara aplicarea de penalitati, pana la data de 2 iunie 2020 inclusiv, cu posibilitatea depunerii pana la data de 9 iunie 2020 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul daca formularul de modificare ar fi fost depus in termenul de 2 iunie 2020 inclusiv.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.