unioncont.ro Web analytics

Avertisment ASF legat de criptomonede

Avertisment ASF legat de criptomonede
miercuri, 21 aprilie 2021 Economie

Unele criptoactive sunt extrem de riscante si speculative, astfel incat consumatorii trebuie sa fie atenti la riscurile ridicate existente in cazul cumpararii sau detinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toti banii investiti, au atras atentia reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform sursei citate: "Criptoactivele se prezinta sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt inca reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, asa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare. In acest context, avertizam consumatorii romani ca, in cazul tranzactionarii de criptoactive, acestia nu beneficiaza de protectia si garantiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

Furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat un pachet privind finantele digitale, care include strategia privind finantele digitale si propuneri legislative privind criptoactivele si rezilienta digitala. Prin acest pachet, CE isi propune sa sprijine dezvoltarea competitiva a sectorului financiar al UE si sa ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurand in acelasi timp protectie consumatorilor si stabilitate pietelor.

"Reamintim consumatorilor ca propunerea este inca in discutie, fiind supusa procesului co-legislativ si, prin urmare, consumatorii nu beneficiaza in prezent de niciuna dintre garantiile prevazute in propunerea respectiva, deoarece aceasta nu este inca adoptata ca legislatie UE", avertizeaza reprezentantii ASF.

Se atrage atentia si asupra mentiunilor existente in cadrul raportului privind tendintele, riscurile si vulnerabilitatile al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), la ale caror lucrari ASF participa in mod activ, raport care retine unele aspecte cu privire la criptoactive. Printre aceste aspecte se numara: impactul COVID-19 care continua sa alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori si firme, dar, in acelasi timp, cu provocari si riscuri, in special legate de rezilienta cibernetica.

Totodata, in spatiul cripto, pretul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternica a investitorilor, rapoarte de stiri pozitive si asteptari ca activele cripto sa ajunga in cele din urma sa fie acceptate pe scara larga, inclusiv din punct de vedere al reglementarii.

Pe de alta parte, evolutiile in domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continua sa fie in vizorul reglementatorilor, in timp ce sentimentul fata de monedele digitale ale bancilor centrale se imbunatateste.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.