Avertisment BNR: Conversia creditelor in franci duce doua banci sub solvabilitatea minima

Avertisment BNR: Conversia creditelor in franci duce doua banci sub solvabilitatea minima
vineri, 14 octombrie 2016 Noutati legislative

Reprezentatii Bancii Nationale a Romaniei nu vad cu ochi buni conversia creditelor in franci la cursul istoric. In opinia lor doua banci ar putea sa ajunga cu solvabilitatea sub minimul reglementat și alte patru banci ar fi sub nivelul prudential in cazul in care legea va fi adoptata. Pentru conversie, bancile trebuie sa cumpere 1,2 miliarde de euro utilizand surse atrase in lei, potrivit BNR.

„In cazul incorporarii efectelor conversiei creditelor si ale pozitiei valutare, doua institutii de credit ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat. Daca nu s-ar lua in considerare efectul pozitiei valutare, conversia creditelor in CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat in cazul unei singure institutii de credit. Numarul total al institutiilor de credit avand rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudential (inclusiv Pilonul II si amortizoarele specifice) ar fi de sase", a transmis BNR la solicitarea ZF.

BNR a solicitat bancilor la ince­putul crizei financiare cresterea indicatorului de solvabilitate la 10%, peste limita minima in vi­goare conform reglemen­tarilor eu­ropene, care se situeaza la 8%. Daca solvabilitatea cade sub minimul legal de 8%, o banca este considerata practic insolvabila.

Camera Deputatilor urma sa dea marti votul final pe legea privind conversia acestora in lei, insa sedinta a fost suspendata, din lipsa de cvorum. Votul pe legea conversiei a fost amanat pentru saptamana viitoare.

Sursa: Ziarul Financiar

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.