unioncont.ro Web analytics

Bancile au inasprit standardele creditelor de consum

Bancile au inasprit standardele creditelor de consum
luni, 20 noiembrie 2017 Economie

Evolutia economiei romanesti a determinat bancile sa fie mai precaute in acordarea creditelor de consum. In acelasi timp, institutiile de credit au devenit mai flexibile in privinta creditelor ipotecare, conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum. Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii", conform sursei citate.

Relaxarea standardelor de creditare in T3/2017 a fost determinata, sustine BNR, de cresterea concurentei din sectorul bancar. Alti factori care au influentat masura au fost deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment.

In urmatoarea perioada bancile iau in calcul o inasprire semnificativa a standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul creditelor ipotecare.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.