BNR a modificat din nou rata dobanzii de politica monetara

BNR a modificat din nou rata dobanzii de politica monetara
joi, 8 februarie 2018 Economie

Rata dobanzii de politica monetara a fost majorata la 2,25% de la 2% pe an, incepand cu 8 februarie 2018. Decizia a fost luata de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Nu este singura majorare decisa de Consiliul BNR: s-au modificat in plus, atat rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, cat si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

In plus, s-a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

In informatiile oferite de BNR s-a amintit si de evolutia ratei inflatiei in finalul anului 2017 ca si de factorii care au influentat-o.

„Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie la 3,32%, de la 3,23% in noiembrie, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare, dar peste nivelul prognozat. Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea inflatiei de baza si, in mica masura, de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare si a pretului tutunului. Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa creasca, pana la 2,5% in decembrie 2017, de la 2,3% in noiembrie. In contextul mentinerii tendintei de largire a excedentului de cerere agregata din economie si al costurilor de productie in crestere (forta de munca, utilitati), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri si servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele socuri pe partea ofertei, comune la nivel european", conform sursei citate.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa creasca pana la 1,3% in luna decembrie 2017, de la 1% in noiembrie, se mai arata in document. Calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 1,1%, de la 0,9% in luna anterioara.

„Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2017 reconfirma dinamica inalta a PIB real, de 8,8%. Determinantul major al acestei evolutii l-a constituit consumul gospodariilor populatiei (8,3 puncte procentuale), a carui dinamica anuala a crescut considerabil, nivelul atins (12,5 la suta) fiind similar celor din perioada precriza. Expansiunea consumului a fost impulsionata de masurile de crestere a veniturilor implementate incepand cu 1 iulie 2017, care s-au suprapus conditiilor financiare favorabile, precum si de contextul stimulativ de pe piata muncii. O contributie pozitiva la cresterea economica a revenit in trimestrul III si formarii brute de capital fix (2,1 puncte procentuale)", mentioneaza sursa citata.

Aportul exportului net la evolutia PIB a continuat sa fie negativ. Deficitul de cont curent si-a accelerat ritmul anual de crestere, pe fondul accentuarii soldului negativ al balantei bunurilor.

„Datele statistice aferente primelor doua luni ale trimestrului IV 2017 releva accentuarea tendintei ascendente a productiei industriale insotita de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucratoare, precum si mentinerea ritmurilor inalte de crestere a activitatii din comert si servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial si-a accentuat evolutia nefavorabila, in conditiile in care dinamica anuala a importurilor a continuat sa se plaseze peste cea a exporturilor. Creditul acordat sectorului privat si-a continuat cresterea robusta in decembrie 2017, intr-un ritm anual de 5,6 la suta, in conditiile in care componenta in lei a crescut in termeni anuali cu 15,8%. Ponderea acesteia in total credit s-a majorat la 62,8% (de la un minim de 34,6% in mai 2012)", informeaza Banca Centrala.

Noul scenariu al prognozei evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare, succedata de o temperare a acesteia in ultima parte a anului 2018.

„Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita in sens ascendent pe termen scurt, in principal ca urmare a relativei intensificari a efectelor inflationiste recente si anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociata cu presiuni ale factorilor fundamentali. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin in principal din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, din conditiile de pe piata muncii si din evolutia preturilor administrate", potrivit informatiilor BNR.

Foto: bnr.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.