BNR: Inflatia va ramane volatila pana in toamna, urmata de un declin lent si limitat

BNR: Inflatia va ramane volatila pana in toamna, urmata de un declin lent si limitat
luni, 19 mai 2025 Economie

Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca rata anuala a inflatiei va continua sa urmeze o traiectorie volatila pana in trimestrul al treilea din 2025, influentata de factori conjuncturali, precum efectele de baza si expirarea schemei de plafonare a preturilor la energia electrica. Ulterior, inflatia este asteptata sa intre pe un trend descendent, dar va cobori abia la inceputul lui 2026 marginal sub limita superioara a intervalului tintit, potrivit Raportului asupra inflatiei, editia mai 2025, aprobat de Consiliul de administratie al BNR.

Traiectoria descrescatoare preconizata se bazeaza pe influentele dezinflationiste ale efectelor de baza, temperarea ritmului de crestere a preturilor de import si o ajustare graduala a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Totodata, presiunea dezinflationista va fi sprijinita de aparitia unui deficit moderat de cerere agregata, care, potrivit estimarilor bancii centrale, va creste in 2025 si se va reduce treptat in perioada urmatoare.

In ciuda acestor perspective, BNR avertizeaza ca riscurile la adresa evolutiei inflatiei raman ridicate. Printre principalele surse de incertitudine se numara volatilitatea preturilor internationale ale energiei si alimentelor, sensibilitatea acestora la cotatiile globale ale materiilor prime si impactul potential al politicilor comerciale implementate de marile economii asupra lanturilor internationale de aprovizionare.

Documentul publicat de BNR incorporeaza datele disponibile pana la 30 aprilie 2025 si va sta la baza deciziilor viitoare de politica monetara.

„Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in actualul context politic intern, date fiind, pe de o parte, executia bugetara din primele trei luni ale anului, iar, pe de alta parte, cerinta consolidarii bugetare in conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum si cu procedura de deficit excesiv. Existenta unui pachet credibil de consolidare bugetara este cruciala, inclusiv din perspectiva nevoii de corectie ordonata a dezechilibrului extern, precum si prin implicatiile asupra accesibilitatii si costului finantarii sectorului public si a celui privat", conform BNR.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.