unioncont.ro Web analytics

BNR metine rata dobanzii de politica monetara la 2,5% pe an

BNR metine rata dobanzii de politica monetara la 2,5% pe an
joi, 4 iulie 2019 Economie

Rata dobanzii de politica monetara ramane la nivelul de 2,5% pe an. Totodata, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

In aceeasi sedinta a CA al BNR s-a mai hotarat si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an.

Potrivit BNR rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna mai, la nivelul de 4,10%, de la 4,11% in luna aprilie, deasupra intervalului de variatie al tintei si usor peste nivelul prognozat, in conditiile in care temperarea cresterii in termeni anuali a preturilor combustibililor si produselor din tutun a fost compensata integral de accelerarea inflatiei de baza.

„Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca in luna mai 2019 pana la 3,2%, de la 3% in luna aprilie. Pe langa influentele noii taxe din sectorul telecomunicatiilor si ale cresterii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, avansul evidentiaza presiuni inflationiste ridicate pe partea cererii si a costurilor salariale, alaturi de ajustarea ascendenta a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada pana la 4,2% in luna mai, de la 4,3% in aprilie 2019, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum s-a mentinut la nivelul de 4,1% incepand cu decembrie 2018", conform sursei citate.

Datele privind cresterea economica in trimestrul I 2019 arata accelerarea dinamicii anuale a PIB real la 5%, de la 4,1% in trimestrul anterior. Astfel, pe partea cererii, consumul final si-a mentinut pozitia de factor determinant al cresterii economice, intensificarea de ritm datorandu-se inclusiv unui efect de baza, urmat de variatia stocurilor si formarea bruta de capital fix, a carei dinamica a revenit in teritoriul pozitiv.

In schimb, exportul net si-a amplificat contributia negativa la dinamica PIB, pe fondul largirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor de bunuri si servicii. Datele la luna aprilie releva accelerarea cresterii in termeni anuali atat a deficitului balantei comerciale, cat si a celui de cont curent comparativ cu ritmurile inregistrate in trimestrul I al anului.

Conform Bancii Centrale, cele mai recente date statistice indica evolutii mixte in sfera productiei, consumului si investitiilor: cresterea usoara a dinamicii anuale a productiei industriale in luna aprilie fata de trimestrul I 2019, concomitent cu temperarea activitatii in comertul cu amanuntul si serviciile pentru populatie; mentinerea ritmului inalt de crestere, in termeni anuali, a volumului lucrarilor de constructii, in principal la obiective noi (atat cladiri, cat si constructii ingineresti).

„Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a mentinut relativ constanta in lunile aprilie-mai, in usoara scadere fata de trimestrul I 2019. Evolutia pe luna mai a reflectat continuarea incetinirii cresterii componentei in lei, in principal pe seama creditelor acordate populatiei. Pe acest fond, ponderea creditului in lei in totalul creditului s-a majorat marginal, la 66,2 la suta. Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pe orizontul scurt de timp, in conditiile unor mici fluctuatii, pe o traiectorie compatibila cu cea evidentiata in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din mai 2019", informeaza BNR.

Oficialii Bancii Nationale sunt de parere ca incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie legate de impactul setului de masuri fiscale si bugetare implementate in acest an, inclusiv al noului indice IRCC asupra creditarii si a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Incertitudini mari continua sa fie asociate conduitei viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, iar evolutia deficitului de cont curent ramane preocupanta.

„Importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale - inclusiv in contextul razboiului comercial si al Brexit -, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale. Deosebit de relevante au fost considerate perspectivele relaxarii conduitei politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune. In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,5% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,5% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", precizeaza BNR.

Deciziile Consiliului de Administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. In plus, Consiliul de Administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.