unioncont.ro Web analytics

Bugetul general al Romaniei, deficit de 14,7 miliarde de lei din PIB

Bugetul general al Romaniei, deficit de 14,7 miliarde de lei din PIB
vineri, 5 iulie 2019 Economie

In primele cinci luni ale acestui an bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB). Mai exact s-a incheiat cu cel mai mare sold sold negativ din ultimii 8 ani de 14,7 miliarde de lei.

Cum dupa primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) inseamna ca, in luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.

Conform datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,6% la cinci luni iar cheltuielile au consemnat un avans de 16,3%.

In perioada ianuarie - mai 2019, veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 123,8 miliarde lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit Finantelor, se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%). Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Veniturile din TVA au crescut cu 12,8% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 24,8 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 7,9% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,1 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,6% mai mari fata de cele realizate in primele cinci luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,8% fata de primele cinci luni ale anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cat si la bugetul de stat.

Se inregistreaza, de asemenea, cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 13,7%.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 15%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, si de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde mai mult decat fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA).

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, ca deficitul bugetar prognozat nu va fi depasit la finalul anului, respingand afirmatiile potrivit carora deficitul pe primele cinci luni este foarte mare.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.