Cand sunt considerate restante obligatiile fiscale depuse pe 25 mai

Cand sunt considerate restante obligatiile fiscale depuse pe 25 mai
vineri, 29 mai 2020 Taxe si impozite

Romanii care au declarat obligatii fiscale la data de 25 mai nu sunt considerati restanti pana pe 25 iunie data dupa care se aplica regimul normal de administrare fiscala, a declarat Mirela Calugareanu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

„Aceasta categorie de obligatii fiscale nu este considerata restanta. Mai mult decat atat, in data de 27 aprilie Guvernul Romaniei a adoptat o reglementare in acest sens prelungind efectele actului normativ de baza pana la data de 25.06.2020. Pana la aceasta data aceasta categorie de obligatii fiscale nu este considerata restanta, nu se calculeaza obligatii fiscale accesorii si nu se declanseaza procedurile de executare silita. Dupa data de 25.06.2020 intram in regimul normal de administrare fiscala a acestor creante fiscale. Adica se reiau procedurile de executare silita, se reia calculul accesoriilor si obligatiile fiscale dupa data de 25.06 dobandesc caracter de obligatii fiscale restante, desigur daca nu se aplica optiunea de a apela la o facilitate fiscala cum ar fi de exemplu esalonarea la plata a obligatiilor fiscale", a spus Calugareanu.

Ea a afirmat ca in primele patru luni ale anului incasarile brute au fost mai mari decat cele realizate anul trecut.

„In primele 4 luni, veniturile bugetare au inregistrat o usoara contractie. Ma refer la incasarile nete. Tinand seama insa de faptul ca nivelul rambursarilor de TVA in primele patru luni ale anului curent s-a situat la 9,9 miliarde de lei comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand s-au rambursat 6 miliarde de lei rezulta un plus de 3,1 miliarde de lei. Ceea ce doresc sa pun in evidenta este faptul ca in aceste prime patru luni ale anului 2020 incasarile brute din fericire au fost superioare cu circa 2 miliarde incasarilor inregistrate in anul precedent", a declarat Mirela Calugareanu.

De asemenea, ea a precizat ca in aceste prime patru luni ale anului 2020 sumele declarate de contribuabili la bugetul general consolidat au inregistrat o crestere de peste 9%, ce creeaza un potential insemnat de incasare in perioada urmatoare.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.