Cat valoreaza in prezent activele fondurile de pensii private obligatorii?

Cat valoreaza in prezent activele fondurile de pensii private obligatorii?
marţi, 14 noiembrie 2023 Economie

La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii private obligatorii detineau active totalizand 117,18 miliarde de lei, marcand o crestere de 32,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2022, conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 93% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la BVB", se mentioneaza in raport.

Conform datelor oferite de sursa, in septembrie s-au strans contributii in valoare de 1,07 miliarde de lei, cu o contributie medie de 266 lei pe participant.

La sfarsitul lunii septembrie, segmentul cel mai mare din active era reprezentat de titlurile de stat, valorand 75,507 miliarde de lei, adica 64,4% din total. Urmatoarea categorie importanta erau actiunile, cu un total de 27,268 miliarde de lei (23,3%), iar pe locul trei se situau obligatiunile corporative, cu 5,964 miliarde de lei, reprezentand 5,1% din totalul activelor.

ASF noteaza ca, in septembrie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.089.360 de participanti.

In cadrul Pilonului II opereaza urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.