Ce modificari fiscale au loc in 2024

Ce modificari fiscale au loc in 2024
luni, 8 ianuarie 2024 Noutati legislative

Incepand cu luna ianuarie a noului an, sectorul fiscal din Romania va experimenta schimbari semnificative, care, potrivit unor consultanti romani, ar putea descuraja investitiile. Nu acelasi lucru il sustin expertii Fondului Monetar International, care dimpotriva, considera aceste modificari ca fiind binevenite, dar insuficiente pentru a aduce schimbari majore.

Noul cadru fiscal aduce modificari atat pentru persoanele fizice - prin eliminarea unor facilitati fiscale, cat si pentru companii - prin impozitarea suplimentara a cifrei de afaceri si introducerea de restrictii privind detinerile de actiuni in cazul microintreprinderilor.

Schimbari importante in impozitarea companiilor

Companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor fi supuse unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. In sectorul petrolului si gazelor naturale, companiile cu venituri peste acest prag vor plati un impozit suplimentar de 0,5% din totalul veniturilor ajustate, excluzand veniturile neimpozabile, investitiile si amortizarile.

Bancile vor suporta un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri intre 1 ianuarie 2024 si 31 decembrie 2025, care se va reduce la 1% incepand cu 1 ianuarie 2026. Baza de calcul pentru acest impozit include venituri din dobanzi, dividende, taxe, comisioane si alte tipuri de venituri.

Microintreprinderile vor avea de-a face cu doua niveluri de impozitare pe venit: 1% pentru venituri sub 60.000 euro si 3% pentru venituri peste acest prag sau pentru cele care opereaza in domenii precum software, ospitalitate, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, servicii juridice si medicale. De asemenea, un actionar sau asociat va putea detine mai mult de 25% din actiunile unei singure microintreprinderi, fata de limita actuala de trei.

Aceste schimbari semnificative aduc in prim-plan provocari si oportunitati in cadrul peisajului fiscal romanesc, indicand o evolutie spre un sistem fiscal mai complex si detaliat.

In contextul modificarilor fiscale ce vor intra in vigoare, se observa o serie de ajustari semnificative, care vor influenta diferite sectoare ale economiei.

In domeniul IT, scutirea de impozit pe venit se va limita la venituri brute lunare de pana la 10.000 lei, aplicabila doar pentru un singur contract de munca. De asemenea, angajatii din acest sector vor avea posibilitatea de a contribui la fondul de pensii administrat privat. Aceasta masura va fi valabila pana la sfarsitul anului 2028.

In sectorul constructiilor, al agriculturii si industriei alimentare, beneficiul scutirii de impozit pe venit va fi similar limitat la veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei. Se elimina, in plus, anumite exceptii privind plata contributiilor sociale de sanatate si a celor pentru conditii de munca speciale.

Pentru freelanceri, cheltuielile deductibile legate de sponsorizari sunt restrictionate, iar deducerea pentru abonamentele sportive se reduce de la 400 la 100 de euro anual.

Valorile tichetelor de masa si ale voucherelor de vacanta sunt supuse unor cresteri, dar aceste beneficii vor fi incluse in baza de calcul a contributiilor sociale de sanatate si vor fi impozitate cu 10%. Din februarie 2024, valoarea unui tichet de masa va creste la 40 de lei, iar cea a voucherelor de vacanta la 1.600 de lei.

Persoanele fizice cu venituri din activitati independente vor datora contributii sociale de sanatate pentru fiecare sursa de venit, limitate la un plafon egal cu 60 de salarii minime brute pe tara.

Aceste schimbari marcheaza o evolutie semnificativa in politica fiscala a Romaniei, punand accent pe echitate si eficienta in colectarea taxelor, in timp ce limiteaza anumite beneficii si facilitati fiscale anterioare.

In anul 2024, vom asista la o serie de ajustari in cadrul politicii fiscale, in special in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accizele.

Un aspect notabil este cresterea cotei de TVA pentru anumite categorii de produse si servicii. Instalarea panourilor fotovoltaice si a altor sisteme eficiente de incalzire va beneficia de o cota de TVA de 9%, in loc de 5%. Aceeasi rata majorata se va aplica si pentru centrele sportive, activitatile recreative, accesul la evenimente sportive si livrarea anumitor tipuri de locuinte si alimente de inalta calitate. De asemenea, cota standard de TVA va fi aplicata pentru produse precum berea fara alcool si alimentele cu zahar adaugat care depasesc un anumit prag.

Pentru laptele praf destinat nou-nascutilor si copiilor mici, rata de TVA va ramane la 9%, alaturi de alte produse precum cozonacii si biscuitii. In ceea ce priveste transportul de persoane in scop turistic, cota de TVA va creste semnificativ, de la 5% la 19%.

Pe langa acestea, se introduc noi accize pentru bauturile nealcoolice cu un continut ridicat de zahar, iar nivelul accizelor pentru produsele de tutun si alcoolice va creste cu 7,5%, respectiv 10%. Aceste modificari reprezinta eforturile guvernului de a echilibra nevoile bugetare cu cele de sanatate publica si sustenabilitate.

In 2024, vor intra in vigoare schimbari semnificative in domeniul fiscal, inclusiv in ceea ce priveste impozitarea proprietatilor si autovehiculelor, precum si implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronica.

Impozitul pe cladirile rezidentiale va fi ajustat, astfel incat o rata de 0,3% va fi aplicata la valoarea care depaseste plafonul de 2,5 milioane de lei. Acest lucru inseamna ca proprietarii de locuinte cu o valoare impozabila mai mare decat acest prag vor trebui sa plateasca un impozit suplimentar.

Pentru autovehicule, va fi introdus un sistem similar de impozitare, cu o cota calculata pe baza valorii care depaseste 375.000 de lei.

Un alt aspect major este implementarea sistemului RO e-Factura, care devine obligatoriu pentru majoritatea companiilor. Intre 1 ianuarie si 30 iunie 2024, companiile vor trebui sa raporteze toate facturile emise, atat in relatiile comerciale cu alte companii, cat si cu institutiile publice, prin intermediul acestui sistem. Dupa 1 iulie 2024, facturarea direct prin RO e-Factura devine obligatorie, cu amenzi aplicabile pentru neconformitate. Aceste modificari sunt menite sa simplifice si sa eficientizeze procesul de facturare, asigurand in acelasi timp o mai buna conformitate fiscala.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.