Ce s-a intamplat cu salariile romanilor in luna mai

Ce s-a intamplat cu salariile romanilor in luna mai
vineri, 11 iunie 2021 Economie

Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 lei in luna aprilie 2021, in crestere fata de luna precedenta cu 14 lei (+0,4%). Potrivit Institutului National de Statistica (INS) cele mai mari valori au fost inregistrate in activitati de servicii in tehnologia informatiei (8.671 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.790 lei), conform datelor anuntate vineri de.

In luna aprilie, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decat in luna martie 2021.

"In luna aprilie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, de fidelitate ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice", conform INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost:cu 20,1% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), respectiv cu 16,2% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 5% si 10% in industria metalurgica, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea substantelor si a produselor chimice, transporturi pe apa, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, colectarea si epurarea apelor uzate.

De asemenea, castigul salarial mediu net s-a majorat intre 3% si 5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, agricultura, vanatoare si servicii anexe, activitati de servicii anexe extractiei, telecomunicatii, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

Pe de alta pare, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost: cu 18,1% in fabricarea produselor din tutun, cu 14,7% in activitati de editare, respectiv cu 13,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale); intre 6,5% si 7,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice; intre 2% si 5% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

INS precizeaza ca scaderile castigului salarial mediu net in aprilie fata de luna martie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

IPotrivit datelor INS, in sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-7,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv in administratie publica (-0,7%). In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,4%).

Raportat la luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.

Indicele castigului salarial real a fost 108,4% pentru luna aprilie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent si de 100% fata de luna precedenta. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna martie 2021.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.