Ce se intampla cu cota unica? Ministrul Finantelor a anuntat decizia

Ce se intampla cu cota unica? Ministrul Finantelor a anuntat decizia
vineri, 8 martie 2024 Economie

Intr-o recenta declaratie pe Facebook, Marcel Bolos, Ministrul Finantelor, a aparat ferm pastrarea cotei unice de impozitare, considerand-o optiunea optima pentru economia Romaniei. Ministrul a subliniat lipsa oricarei justificari pentru o tranzitie catre un sistem de impozitare progresiv, argumentand ca actualul cadru fiscal – cota unica – este cel mai potrivit pentru contextul economic al tarii. Aceasta pozitie reflecta o viziune clara asupra politicii fiscale, indicand preferinta guvernamentala pentru un sistem simplu si direct, in contrast cu modelele progresive care aplica rate diferite de impozitare bazate pe venituri.

Intr-un recent discurs, oficialii Ministerului Finantelor au evidentiat beneficiile cotei unice de impozitare, argumentand ca aceasta stimuleaza forta de munca si permite cetatenilor sa pastreze mai multi bani. Marcel Bolos, liderul institutiei, a subliniat in mod particular eficacitatea cotei unice in sustinerea economiei si a bunastarii populatiei, descriindu-i contributia ca fiind deosebit de valoroasa.

Intr-o dezvoltare conexa, Alin Andries, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Finantelor, a revelat in cadrul unei conferinte organizate de PwC Romania ca departamentul a demarat anul trecut o evaluare a sistemului de impozitare progresiv. Andries a clarificat ca desi analiza a abordat atat aspecte tehnice cat si politice, decizia finala privind adoptarea impozitului progresiv va fi determinata de considerente pur politice. Aceste declaratii subliniaza un punct de inflexiune in discutia despre structura sistemului fiscal romanesc, evidentiind o evaluare continua a optiunilor de impozitare in contextul dinamic economic si politic actual.

Aceasta analiza (a impozitului progresiv - n. r.) a inceput de anul trecut si trebuie sa mentionez (...) ca genul acesta de analiza are loc in mod continuu, fiindca sistemul economic, mediul de afaceri este unul foarte, foarte dinamic si noi trebuie sa ne adaptam si sa identificam zonele in care trebuie sa intervenim. (...) intotdeauna discutia intre cota unica sau impozit progresiv este o discutie si tehnica, este si o discutie, sa spunem, politica. La nivelul Ministerului Finantelor noi avem aceasta analiza. Am discutat pe intreg parcursul, deoarece consultanta oferita de Banca Mondiala, care s-a finalizat printr-un raport, face o analiza a sistemului fiscal si ofera cateva alternative", a aratat Alin Andries.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.