Ce se intampla cu Prima Casa in 2020

Ce se intampla cu Prima Casa in 2020
miercuri, 29 ianuarie 2020 Economie

La inceputul anului Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca „nu stie daca va mai fie nevoie" de programul „Prima Casa", asa ca multi romani credea ca se va renunta la acest proiect prin care tinerii isi putea achizitiona in conditii financiare mai bune. Totusi, programul Prima Casa va continua si in 2020.

Astfel, 2.000 milioane de lei este suma alocata de Guvernul Orban pentru Programul Prima Casa in 2020. Proiectul de hotarare a Guvernului pentru Prima Casa a fost postat spre consultare publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice (MFP).

De la lansarea Programului Prima Casa in anul 2009 pana la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garantii in valoare totala de 21,6 miliarde de lei.

Totodata, de la inceputul anului 2019 si pana la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 14.052 garantii, in valoare totala de 1,3 miliarde de lei, precum si 4.344 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,5 miliarde de lei.

Conform notei de fundamentare, pana in prezent au fost executate un numar de 886 de garantii, in valoare de 70,7 milioane de lei, din care s-a recuperat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala suma de 26,51 milioane de lei, rezultand o rata a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima casa.

De asemenea, in nota de fundamentare se mentioneaza ca Programul Prima casa a fost implementat la nivelul anului 2009, intr-un context in care fluxurile specifice tranzactiilor pe piata imobiliara erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit de investitii imobiliare destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, dificultati care se au fost cauzate, in principal, de lipsa garantiilor solicitate de institutiile de credit conform normelor de creditare proprii. Pe acest fond, la care se adauga si faptul ca a fost implementat pentru a raspunde unei nevoi sociale pregnante - problema locativa, programul Prima casa a cunoscut pana in prezent o dinamica semnificativa, antrenand fluxuri de numerar in economie si stimuland in mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului constructiilor, precizeaza initiatorii programului.

Potrivit documentului, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda incepand cu anul 2013 numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru impartirea riscurilor si pierderilor intre stat si finantator, proportional cu procentul de garantare.

Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului 'Prima casa' 2017-2021, adoptat de Guvern in sedinta din data de 29 noiembrie 2016, au fost stabilite obiectivele si liniile directoare care vor guverna programul 'Prima casa' in urmatorii 5 ani, precum si nivelul plafonului de garantare in cadrul Programului pentru perioada 2017-2021.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice a avut in vedere un plafon anual de garantii in cadrul Programului de 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), cate 2 miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, si 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul Programului.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.