Ce se intampla cu taxarea marilor averi?

Ce se intampla cu taxarea marilor averi?
miercuri, 8 mai 2024 Taxe si impozite

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat dupa incheierea sedintei de Guvern, ca implementarea taxei pe marile averi va fi amanata pana la 30 septembrie. Aceasta decizie a fost luata pentru a permite sistemului informational detinut de autoritati sa fie actualizat astfel incat sa ofere acces la informatii referitoare la valoarea impozabila a proprietatilor mari.

"Guvernul a aprobat in sedinta ordinara proiectul de ordonanta de urgenta care impune o serie de masuri pe linia continuarii proiectelor de digitalizare si a conformarii voluntare pentru contribuabili. Avem in acest fel trei categorii de masuri principale. Este o prima masura referitoare la e-case de marcat fiscale. Dupa cum stim, in sistemul national sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale si, in scopul conformarii voluntare, structura sistemului de informatii a raportarilor zilnice intre contribuabili si ANAF va fi una care va contine si elemente de identitate optionala pentru cumparatori. Practic, ne pregatim pentru proiectul care va insemna declaratia unica digitala pe care o vom implementa in perioada urmatoare ca si o continuare a masurilor pe care le avem in domeniul digitalizarii. Asadar, odata aprobata aceasta ordonanta, vom avea un sistem complet de informatii pentru ceea ce inseamna raportarea datelor financiare de catre contribuabil, dar si un fundament mai complet pentru modulele antifrauda pe care le avem in lucru si pe care intentionam sa le operationalizam cu data de 1 iunie, pentru a trece la o alta modalitate de management a riscului fiscal", a spus Bolos.

In cadrul aceleiasi sedinte a Guvernului, a fost aprobata o a doua categorie de masuri, concentrata pe avansarea proiectului si actiunile de digitalizare asociate cu sistemul e-Transport. Conform noilor reglementari, in situatiile in care transportatorii uita sau omit sa obtina codul UIT necesar pentru declaratia de e-Transport, dar bunurile sunt inregistrate corect in evidentele contabile, autoritatile nu vor mai recurge la confiscarea bunurilor. In schimb, vor fi aplicate doar amenzi.

"Pentru cea de-a treia categorie de masuri, cea referitoare la marile proprietati, marile averi, al carei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amanat - si s-a aprobat amanarea acestui termen - pana la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informational referitor la marile proprietati sa poata sa permita accesul la informatii privind valoarea impozabila a cladirilor. Dupa cum se cunoaste, pentru cladirile mai mari de 2,5 milioane de lei si mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie. Iar in acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informatii pe care le-am mentionat, dar si pentru a putea continua ceea ce inseamna sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, asa cum am mentionat, s-a amanat pana pe data de 30 septembrie 2024", a explicat ministrul.

Ministrul Finantelor a subliniat continuarea eforturilor de digitalizare ale ANAF. In acest context, modulul e-Factura a devenit functional si operational inca din data de 1 ianuarie, beneficiind de imbunatatiri succesive pe parcursul timpului, in urma feedback-ului primit din partea mediului de afaceri.

Mai mult, incepand cu 1 iulie, pentru termenul scadent al taxei pe valoarea adaugata din luna iulie, va fi introdus decontul de TVA precompletat. Aceasta masura are ca scop reducerea deficitului de TVA, estimat de Comisia Europeana la peste 9 miliarde de euro, din care 40% provine din achizitiile intracomunitare.

"De asemenea, in continuarea masurilor de digitalizare, modulul e-Transport si instalarea scanerelor in vami, impreuna cu sigiliul electronic al marfurilor, fac parte din pachetul de masuri de digitalizare, tocmai pentru a obtine o cat mai buna colectare a veniturilor incasate la bugetul de stat. Dupa cum stiti, pentru primul trimestru, veniturile planificate in valoare de 99 de miliarde de lei au fost in intregime realizate de ANAF si acum asteptam inchiderea lunii aprilie. Pana la aceasta data va pot confirma ca am trecut in luna aprilie de suma de 45 de miliarde de lei incasari la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, respectiv, bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Este o suma record, care urmeaza sa fie definitivata in zilele urmatoare si este efectul aplicarii Legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetara a Romaniei. Iar, in acest context, procesul de consolidare fiscala pe care l-am initiat, si care este in implementare in momentul de fata, are in vedere ca fundament, atat masurile de digitalizare, cat si masurile care au fost aprobate prin Legea 296, in septembrie 2023", a adaugat seful de la Finante.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.