unioncont.ro Web analytics

Cheltuielile romanilor cu taxele si impozitele depasesc 33% din cheltuielile totale

Cheltuielile romanilor cu taxele si impozitele depasesc 33% din cheltuielile totale
miercuri, 29 iunie 2022 Economie

O treime din cheltuielilor romanilor merge catre bugetul de stat. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe, au detinut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodariilor, in 2021. Suma se ridica in medie la nu mai putin de 1.620 lei lunar pe o gospodarie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% in 2020), iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) peste jumatate, 84,3% (84,5% in 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Conform sursei citate, impozitele, contributiile, cotizatiile, taxele detin o pondere mare in cheltuielile totale ale gospodariilor in ale caror venituri predomina veniturile salariale. Astfel, in anul 2021, ponderea acestora in cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodariile de salariati, comparativ cu 17,2% pentru cele de someri, 13,9% pentru gospodariile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si numai 7,9% in cazul gospodariilor de agricultori.

Potrivit INS, in anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate in sarcina gospodariilor de salariati a fost de 12 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decat transferurile platite de gospodariile de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole, de 7,4 ori mai mare decat al celor de pensionari si de 6,4 ori mai mare decat al gospodariilor de someri.

In profil teritorial, se inregistreaza diferente relativ mari de nivel si pondere a transferurilor intre urban si rural si un grad mai scazut de diferentiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contributiilor etc platite in medie de o gospodarie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile din mediul rural, iar ponderea lor in totalul cheltuielilor a fost de 36,7% si, respectiv, de 26,9%.

In profil regional, se remarca amplasarea a doua regiuni pe cele doua extreme (inferioara si superioara): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar in medie pe o gospodarie (26,7% din cheltuielile totale) si Bucuresti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul inregistrand niveluri intre 1.267 - 1.829 lei si ponderi in cheltuielile totale intre 29,2% - 35,2%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.