Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu aproape 7%

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu aproape 7%
luni, 22 mai 2023 Economie

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in termeni nominali, in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 9,2%, potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica.

Astfel, in primele trei luni ale acestui an s-a inregistrat o crestere pe segmentul activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata, cu 26,3%, in timp ce comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii a inregistrat un avans de 19,9%.

Comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri a crescut cu 17,5%, comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului a avansat cu 12%, comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare a sporit cu 10,6%, iar comertul cu ridicata nespecializat cu 4,4%. Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-3%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-1,6%).

Conform INS, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna martie 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 21,5%, datorita cresterii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata specializat al altor produse (+29,4%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+28,4%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+24,4%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+23,8%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+18,8%), comertul cu ridicata nespecializat (+17%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+12,9%) si din comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+8,3%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,1%.

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,8%, datorita cresterii cifrei de afaceri din: activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+15,6%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+15,0%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+12,9%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+10,4%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+7,4%) si comertul cu ridicata nespecializat (+1,8%).

Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-7,8%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-4,7%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,2%.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.