Cifra de afaceri din serviciile de piata oferite intreprinderilor sunt pe un tred ascendent

Cifra de afaceri din serviciile de piata oferite intreprinderilor sunt pe un tred ascendent
marţi, 24 octombrie 2023 Economie

In primele opt luni ale anului curent, cifra de afaceri din serviciile de piata oferite in primul rand companiilor a inregistrat o crestere nominala, atat in serie bruta cat si dupa ajustarea pentru zile lucratoare si sezonalitate, de 14,4% si 15,4%, fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Considerand seria bruta, aceasta crestere a fost influentata de sporurile din cifra de afaceri a altor servicii destinate in principal firmelor (+18,9%), serviciilor IT si tehnologiei informatiei (+17,7%), transporturilor (+10,5%), productiei de film, video si emisiuni TV; difuzarea si transmiterea programelor (+5,1%) si sectorului de comunicatii (+4,4%).

In august 2023, cifra de afaceri bruta a serviciilor orientate catre companii a inregistrat o descrestere de 4% comparativ cu luna iulie, determinata de declinuri in alte servicii adresate in principal firmelor (-6,2%), sectorul transporturilor (-3%), serviciile IT si tehnologii ale informatiei (-2,8%) si in productia de film, video si emisiuni TV; difuzarea si transmiterea continutului (-0,4%). Totusi, sectorul comunicatiilor a avut o crestere de 1,1%.

Analizand cifra de afaceri ajustata dupa zilele lucratoare si sezonalitate pentru serviciile oferite preponderent companiilor, aceasta a aratat o scadere nominala de 1,4% in august 2023, comparativ cu luna iulie.

Conform datelor INS, cifra de afaceri bruta a serviciilor orientate catre companii, in august 2023 fata de august 2022, a inregistrat o crestere nominala de 7,9%. Aceasta a fost stimulata de avansul in serviciile IT si tehnologii ale informatiei (+12,8%), alte servicii adresate firmelor (+12,5%), sectorul comunicatiilor (+8,2%) si transporturi (+0,7%). In schimb, productia de film, video si emisiuni TV, precum si difuzarea si transmiterea continutului au avut o usoara scadere de 0,4%.

Analizand cifra de afaceri ajustata dupa zilele lucratoare si sezonalitate pentru aceste servicii, aceasta a aratat o crestere nominala de 8,6% in august 2023, fata de august 2022.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.