unioncont.ro Web analytics

Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, crestere de 5,4%

Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, crestere de 5,4%
miercuri, 5 decembrie 2018 Economie

In primele zece luni din 2018, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o crestere cu 5,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Trendul pozitiv s-a datorat avansului vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,4%), vanzarilor de produse nealimentare (+6%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,9%), conform Institutului National de Statistica (INS).

Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea a fost de 5,9% datorita majorarii vanzarilor de produse nealimentare (+6,8%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,8%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,5%).

In luna octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 2,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,3%.

Pe serie bruta, avansul a fost generat de cresterile vanzarilor de produse nealimentare (+5,1%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,8%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,5%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie 2018, comparativ cu luna precedenta majorarea afacerilor a fost determinata de cresterile din vanzarile de produse nealimentare (+1,6%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,5%) si din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,5%).

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie bruta cu 6,6% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,1%.

Pe serie bruta, cresterea s-a datorat majorarilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,1%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (+4,8%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterile au fost impulsionate de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8,3%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,8%) si vanzarile de produse nealimentare (+3,1%).

Foto: www.insse.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.