Ciocolata si sucurile, accizate la fel ca tigarile

Ciocolata si sucurile, accizate la fel ca tigarile

In curand, atat sucurile cat si dulciurile ar putea fi accizate in acelasi fel precum tigarile si alcoolul. Si banii care vor fi strasi astfel vor ajunge in sistemul de sanatatea. Propunerea ar putea intra cat de curand in atentia parlamentarilor.

Proiectul prin are se va introduce o acciza pe produsele cu continut mare de zahar va ajunge cat de curand pe birourile parlamentarilor, potrivit Economica.net. Cum romanii sunt mari amatori de bauturile racoritoare, ciocolata sau alte dulciuri rezulta ca la sistemul de sanatatea ar putea intra cateva milairde de lei.

Initiatorii propunerii se numara Asociatia Colegiul Pacientilor din Romania, un ONG care apara drepturilor bolnavilor din Romania si preluata de catre deputatul PSD Costel Lupascu.

„Acum proiectul este in stadiu de propunere de draft. Trebuie sa discutam si cu Ministerul Economiei si producatorii alimentelor afectate. De asemenea, domnul Costel Lupascu a promis ca ne va ajuta pentru a avea discutii si cu Ministerul de Finante. Cred ca in urmatoarele doua luni sa avem un proiect supus dezbaterii pentru ca avem sustinere si din partea mediului politic si din partea medicilor", a declarat Cristian Sas, presedintele Asociatiei Colegiul Pacientilor.

Argument: Jamie Oliver

Potrivit lui Sas, initiativa ar fi pornit de la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care ar sugera statelor sa ia masuri, inclusiv fiscale, pentru a reduce consumul de zahar in randul populatiei si mai ales in randul copiilor. "In propunerea pe care am facut-o ne-am inspirat din Marea Britanie unde Jamie Oliver s-a luptat foarte mult pentru introducerea unei taxe si a reusit", a mai spus Sas care a realizat si o simulare a incasarilor la bugetul CNAS.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.