unioncont.ro Web analytics

Codul de procedura fiscala, modificat pentru a preveni evaziunea fiscala din comertul online

Codul de procedura fiscala, modificat pentru a preveni evaziunea fiscala din comertul online
marţi, 24 mai 2022 Economie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) face unele precizari cu privire la Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, adoptata de Guvern, mentionand ca scopul este prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din domeniul comertului online si protejarea intereselor cumparatorilor.

"Cu privire la Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, adoptata astazi (miercuri, n.r.) de Guvernul Romaniei, mentionam urmatoarele: prin actul normativ sunt aduse o serie de modificari si completari Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala necesare pentru reglementarea obligatiei de raportare de catre furnizorii de servicii postale a informatiilor specifice referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului livrat. Scopul acestei modificari legislative este atat prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din domeniul comertului online, cat si protejarea intereselor cumparatorilor", potrivit ANAF.

Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul online.

"Prin stabilirea realitatii relatiei comerciale dintre cumparatorul si vanzatorul implicati in comertul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel putin a beneficiarului, care are interesul direct sa primeasca factura fiscala si sa beneficieze astfel de garantia legala si indirect sa determine plata taxelor si impozitele aferente veniturilor incasate de vanzator din comercializarea produselor respective", conform sursei citate.

Reprezentantii ANAF subliniaza faptul ca datele colectate respecta normele constitutionale privind viata intima, familiala si privata, precum si secretul corespondentei, fara a se referi la continutul coletului.

De altfel, in scopul exercitarii atributiilor sale legale specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ANAF prelucreaza curent date cu caracter personal cu respectarea intocmai a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), cu modificarile ulterioare.

"Mai mult, potrivit art. 11 din Codul de procedura fiscala, personalul ANAF este obligat sa pastreze secretul asupra informatiilor de care a luat cunostinta ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, iar aceste informatii se refera inclusiv la cele obtinute din declaratii ori documente prezentate de contribuabili/platitori sau terti.", se mai spune in comunicat.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptarii ordinului presedintelui ANAF, in care va fi prevazut modelul declaratiei.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.