unioncont.ro Web analytics

Codul Fiscal se schimba din nou in 2019

Codul Fiscal se schimba din nou in 2019
joi, 7 iunie 2018 Noutati legislative

Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor, a anuntat ca discutiile despre noile modificari aduse Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala vor fi finalizate in aceasta toamna, pentru ca in iarna acestea sa fie adoptate in ianuarie 2019.

"Am inceput consultarile cu structurile asociative, cu Consiliul Fiscal si altii, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, sa trimita ei ce trebuie modificat la cele doua coduri, adaptat, schimbat, eliminat. Trimitem scrisorile catre cei ce vor fi implicati. Sunt sparte, articol cu articol. Va fi un tabel. In prima coloana e articolul din Codul fiscal de astazi, in a doua coloana cum va arata articolul, daca se scoate, se elimina, se adapteaza, se scoate o virgula, si in a treia coloana motivarea acelei schimbari, daca ea va exista. Discutia va fi deschisa si libera. Va fi si in Parlament, in comisiile de buget finante din cele doua Camere, in Comisiile Economice", a explicat Teodorovici intr-o intalnire cu presa.

Seful Finantelor a anuntat ca modificarile sunt menite sa simplifice lucrurile si ca odate adoptate Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, discutiile se vor inchide. In plus, Teodorovici a anuntat si intentia de inserare a unei prevederi conform careia Guvernul poate sa scoata, sa simplifice Codul Fiscal si doar Parlamentul sa poata adauga. Insa ministrul nu stie inca daca o asemenea propunere este posibila din punct de vedere juridic.

„Vom avea si o propunere, o prevedere care sa spuna foarte clar, nu stiu daca juridic este posibil acum sa facem asta, si anume ca Guvernul sa poata sa scoata, sa simplifice, sa reduca daca e de redus ceva si doar Parlamentul este cel care adauga, adica sa nu ne trezim cu un ministru de Finante sau Guvern care sa zica: cresc TVA la 25%, fac asta. Daca va fi cazul sa faca ceva, sa faca Parlamentul in ansamblul sau, iar tu, ca Guvern, sa nu ai voie sa faci decat daca vrei sa simplifici, sa scoti, sa reduci, atat", a punctat Teodorovici.

Totodata, el a adaugat ca in perioada urmatoare vor urma consultari ci mediul de afaceri in privinta evaziunii fiscale.

„Aceeasi chestie va fi facuta pe evaziune fiscala. Am avut un memorandum aprobat acum doua saptamani in Guvern si luam 341, Codul Penal, cel de Procedura Penala, unde sunt articole legate de aceste aspecte de evaziune fiscala si in acelasi mod de lucru facem asta pe timp de vara...

Sa ai o lege clara de evaziune fiscala si doar ANAF sa interpreteze daca da sau nu, nu cu sprijinul altuia din alta structura. Ai directie in ANAF, aia face verificarea si, daca constata, face sesizarea sau nu.", a mai spus ministrul Finantelor.

Foto: gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.