unioncont.ro Web analytics

Comertul cu amanuntul, crestere de peste 7% in primele luni din 2019

Comertul cu amanuntul, crestere de peste 7% in primele luni din 2019
joi, 5 decembrie 2019 Economie

Comertul cu amanuntul din Romania se afla pe un trend ascendent. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, in primele noua luni din 2019 cifra de afaceri din comert a crescut cu 7,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

„Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-31.X.2019, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2018, a inregistrat o crestere cu 7,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+8,5%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,4%), conform sursei citate.

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.X.2019, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2018, a inregistrat o crestere cu 7,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+8,8%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,1%).

In octombrie, afacerile din comert au crescut cu 2% comparativ cu luna anterioara pe serie bruta si cu 0,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Cresterea pe serie bruta a determinata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,4%), vanzarile de produse nealimentare (+2,0%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,8%). Din punctul de vedere al seriei ajustate, trendul pozitiv a fost influentat de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,1%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,0%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,1%.

Fata de octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o crestere cu 6,9% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,9%) si la vanzarile de produse nealimentare (+6%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie a inregistrat o crestere cu 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterilor din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,9%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,8%) si din vanzarile de produse nealimentare (+6,2%).

Foto: insse.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.