Comertul cu amanuntul din Romania, pe un trend ascendent

Comertul cu amanuntul din Romania, pe un trend ascendent
luni, 11 martie 2024 Economie

In luna ianuarie 2024, sectorul comertului cu amanuntul, excluzand vehiculele si motocicletele, a inregistrat o expansiune remarcabila, conform celor mai recente date de la Institutul National de Statistica.

Pe o baza bruta, cifra de afaceri a crescut cu 6,6% comparativ cu ianuarie 2023, in timp ce ajustarile pentru zilele lucratoare si sezonalitate indica un avans de 5,1%. Aceasta crestere a fost propulsata de performante impresionante in sectoare cheie: vanzarile de produse nealimentare au sarit cu 12,2%, cele alimentare, inclusiv bauturi si tutun, au adaugat un avans de 2,7%, iar comertul cu carburanti in magazine specializate a urcat cu 1,6%.

Analiza seriei ajustate evidentiaza o dinamica similara, cu produsele nealimentare in fruntea cresterii, inregistrand o majorare de 9,2%. Sectorul alimentar a continuat sa creasca, marcand o crestere de 2,4%, in timp ce vanzarile de carburanti au crescut modest, cu 1,1%. Aceste cifre subliniaza o evolutie pozitiva in consumul intern si ofera o perspectiva optimista asupra directiei economiei de retail.

Conform ultimelor raportari ale Institutului National de Statistica, sectorul de retail, excluzand vanzarile de autovehicule si motociclete, a experimentat o dinamica mixta in ianuarie 2024. Pe o comparatie lunara, cifra de afaceri, pe serie bruta, a suferit o scadere semnificativa de 17,2%. Aceasta reducere a fost determinata de contractii majore in vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au scazut cu 22,2%, in timp ce sectorul carburantilor a inregistrat o diminuare de 14,0%, urmat de o scadere de 13,9% in vanzarile de produse nealimentare.

In contrast, cand ajustam cifrele pentru numarul de zile lucratoare si sezonalitate, ianuarie 2024 aduce vesti mai bune pentru comertul cu amanuntul: o crestere generala de 3,8% comparativ cu luna anterioara. Aceasta evolutie pozitiva este alimentata de cresterea robusta a vanzarilor de produse nealimentare, care au avansat cu 8,1%. Comertul cu amanuntul de carburanti a contribuit, de asemenea, cu un plus de 1,7%, iar segmentul produselor alimentare, bauturi si tutun a inregistrat o usoara crestere de 0,1%. Aceste date ofera o perspectiva complexa asupra tendintelor de consum si dinamicii sectorului de retail la inceput de an.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.