unioncont.ro Web analytics

Costul orar al fortei de munca, crestere de 0,61%

Costul orar al fortei de munca, crestere de 0,61%
miercuri, 6 martie 2019 Economie

In trimestrul IV 2018, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,61% comparativ cu trimestrul precedent. Fata de acelasi trimestru al anului anterior cresterea a fost de de 13,09%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul III 2018, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in activitatile de transport si depozitare (9,12%), in cele de tranzactii imobiliare (8,36%), respectiv in constructii (8,19%).

Cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut loc in invatamant (-28,13%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar). Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,62%, respectiv de 0,18% in ceea ce priveste componenta
cheltuielilor indirecte (non-salariale).

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2017, in trimestrul IV 2018 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de sanatate si asistenta sociala (31,76%), respectiv invatamant (19,85%), ca efect al aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. Aceste activitati au fost urmate de cele de informatii si comunicatii (17,01%), respectiv constructii (16,67%).

Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost cele de intermedieri financiare si asigurari (6,03%), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (6,49%), respectiv activitati de servicii administrative si de servicii suport (7,36%).

In industria extractiva s-a inregistrat singura scadere (-9,17%) a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare).

„Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata", conform INS.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.