unioncont.ro Web analytics

Costul orar al fortei de munca, in crestere

Costul orar al fortei de munca, in crestere
vineri, 6 martie 2020 Economie

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in trimestrul IV 2019 o rata de scadere de 0,27% fata de trimestrul precedent si o rata de crestere de 12,03% comparativ cu acelasi trimestru din 2018, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in trimestrul IV din 2019 costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice comparativ cu trimestrul precedent.

Conform INS, cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in tranzactii imobiliare (7,75%), constructii (6,94%), transport si depozitare (5,94%), intermedieri financiare si asigurari (5,69%), informatii si comunicatii (5,35%).

Fata de trimestrul III 2019, cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in invatamânt (-27,85%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).

La o distanta considerabila, cu scaderi mai relevante ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au situat si activitatile de spectacole, culturale si recreative (-3,49%), administratia publica (-2,77%), respectiv industria extractiva (-2,27%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 0,29%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) a crescut cu 0,11%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.

Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de invatamânt (21,00%), ca efect al aplicarii prevederilor legale), respectiv in constructii (19,85%), hoteluri si restaurante (15,49%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (14,18%).

Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (6,10%), respectiv industria extractiva (6,16%).

Fata de acelasi trimestru al anului precedent, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 12,06%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,23%.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.