unioncont.ro Web analytics

Credite cu dobanda redusa pentru fermierii romani

Credite cu dobanda redusa pentru fermierii romani
marţi, 13 iulie 2021 Economie

CEC Bank si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol de colaborare pentru accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene alocate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada de tranzitie 2021-2022.

Potrivit CEC, fondurile alocate perioadei de tranzitie, gestionate de AFIR, sunt destinate beneficiarilor privati din mediul rural, pentru realizarea de investitii in sectorul agroalimentar si pentru dezvoltarea de activitati neagricole, pentru care exista o constrangere in privinta timpului, fondurile necesitand a fi cheltuite pana in 31 decembrie 2025, prin finalizarea implementarii proiectelor, inclusiv efectuarea ultimei transe de plata.

"Suntem preocupati in permanenta de identificarea unor solutii reale pentru a sprijini solicitantii in procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Parteneriatul nostru cu CEC-Bank este unul cu traditie si vine in intampinarea nevoii de cofinantare pe care multi dintre potentialii beneficiari o resimt acut in ultima perioada. Continuam sa identificam solutii pentru a facilita absorbtia fondurilor si implicit pentru a contribui semnificativ la modernizarea mediului rural romanesc", a mentionat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

Fondurile alocate perioadei de tranzitie, gestionate de AFIR, sunt destinate beneficiarilor privati din mediul rural, pentru realizarea de investitii in sectorul agroalimentar si pentru dezvoltarea de activitati neagricole, pentru care exista o constrangere in privinta timpului, fondurile necesitand a fi cheltuite pana in 31 decembrie 2025, prin finalizarea implementarii proiectelor, inclusiv efectuarea ultimei transe de plata.

Expertiza si finantarile CEC Bank pentru proiectele din PNDR sunt deja de amploare. Astfel, pana in prezent, banca a finantat circa 2.150 de proiecte de investitii eligibile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, in valoare de aproximativ 3 miliarde lei.

Complementar, CEC Bank a acordat peste 166.000 de credite pentru prefinantarea subventiilor acordate de APIA, din care aproximativ 60.000 de credite pentru prefinantarea subventiilor acordate de APIA din fonduri europene, in valoare de peste 3,7 miliarde lei.

In plus, Banca, in calitate de partener in cadrul proiectului „PROSME – Promovarea IMM-urilor din Romania prin intermediul Enterprise Europe Network", asigura fermierilor din judetele eligibile in program, respectiv Bucuresti-Ilfov, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, servicii gratuite de consiliere in vederea internationalizarii afacerilor, prin facilitarea de contacte cu potentiali parteneri din cele 60 de tari in care este prezenta reteaua.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.