Crestere de 25% a afacerilor din comertul cu ridicata

Crestere de 25% a afacerilor din comertul cu ridicata
miercuri, 23 noiembrie 2022 Economie

Afacerile din comertul cu ridicata, in care nu sunt incluse autovehiculele si motocicletele, au crescut cu 25% in primele noua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2021, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

In intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, s-au consemnat rezultate pozitive in activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+51,5%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+46,6%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (+34,8%), comertul cu ridicata nespecializat (+19,2%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+15,7%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+15,5%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+14,6%) si comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+12,2%).

Potrivit INS, la nivelul lunii septembrie 2022 fata de luna similara din 2021, afacerile din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, s-au majorat in termeni nominali, pe ansamblu, cu 15,6%, datorita rezultatelor din: activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+39,2%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (+26,8%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+26%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+18,5%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+16,4%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+11,9%) si comertul cu ridicata nespecializat (+4,5%).

Pe de alta parte, comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a scazut cu 0,6%, raportat la perioada de referinta.

Ca serie ajustata, comertul cu ridicata - mai putin comertul cu autovehicule si motociclete - a crescut cu 16,9%, de la an la an.

Conform sursei citate, in septembrie 2022 vs august 2022, afacerile din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) au crescut atat ca serie bruta (+2,3%), cat si ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (+0,5%).

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.