Crestere importanta a PIB-ului Romaniei

Crestere importanta a PIB-ului Romaniei
miercuri, 13 iulie 2022 Economie

Evolutia Produsul Intern Brut a fost revizuita in cresterere cu 5,1% din primul trimestru al acestui an, raportat la ultimul trimestru din 2021, si la 6,4% fata de trimestrul I 2021, conform datelor provizorii 2 oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, produsul intern brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde de lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 5,1% fata de trimestrul IV 2021 si cu 6,4% fata de trimestrul I 2021.

Pe serie bruta, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 273,829 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 6,4% fata de trimestrul I 2021.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a scazut cu -0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adaugate brute a scazut cu -0,6 puncte procentuale.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante intre cele doua estimari, astfel: informatii si comunicatii, cu o crestere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale; activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport, cu o crestere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale; comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o scadere a volumului de activitate de -3,0 puncte procentuale.

Activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu o crestere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale. Constructiile, cu o scadere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au inregistrat o crestere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, diferente semnificative ale contributiei la modificarea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +1,5% la +0,8%, ca urmare a scaderii volumului sau de activitate de la 107,7% la 103,9%; cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la +4,4% la +4,6%, ca urmare cresterii volumului sau de activitate de la 107,0% la 107,2%.

INS mentioneaza ca seria ajustata sezonier a produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2022 fata de varianta provizorie (1), publicata in Comunicatul de presa nr. 139 din 8 iunie 2022, fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial in conformitate cu practica europeana.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.