Cresteri si scaderi ale locurilor de munca vacante in diverse sectoare

Cresteri si scaderi ale locurilor de munca vacante in diverse sectoare
miercuri, 22 mai 2024 Economie

Conform ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica (INS), numarul locurilor de munca vacante in Romania a atins cifra de 35.000 in primul trimestru al anului 2024, marcand o crestere de 1.700 de posturi fata de trimestrul anterior. Cu toate acestea, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, s-a inregistrat o scadere semnificativa, numarul locurilor de munca vacante diminuand cu 12.100. Aceasta evolutie subliniaza fluctuatiile din piata muncii si ajustarile dinamicii angajarilor in contextul economic curent.

Potrivit datelor recente publicate de Institutul National de Statistica (INS), rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,24 puncte procentuale in primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similara din 2023. In trimestrul I din 2024, rata locurilor de munca vacante a fost estimata la 0,69%, ceea ce reprezinta o crestere de 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul anterior.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante in acest trimestru au fost inregistrate in sectoarele productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,53%), intermedieri financiare si asigurari (1,51%), precum si in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si activitati de spectacole, culturale si recreative (1,36% pentru fiecare).

Industria prelucratoare a concentrat peste 23% din totalul locurilor de munca vacante, numarand 8.100 de posturi vacante, cu o rata a locurilor de munca vacante de 0,74%. Sectorul bugetar a acumulat peste 19% din totalul locurilor de munca vacante, cu 3.000 de locuri vacante atat in sanatate si asistenta sociala cat si in administratia publica, si 700 de locuri vacante in invatamant.

Pe de alta parte, cele mai scazute rate ale locurilor de munca vacante au fost observate in invatamant (0,20%), industria extractiva (0,25%) si in agricultura, silvicultura si pescuit (0,37%).

Datele recent publicate indica o prezenta redusa a locurilor de munca vacante in domeniile tranzactiilor imobiliare si industriei extractive, fiecare cu doar 100 de locuri disponibile, si in alte activitati de servicii, cu 200 de locuri vacante.

Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sectorul constructiilor, cu o crestere de 0,28 puncte procentuale, urmat de sectorul distributiei apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si sanatate si asistenta sociala, fiecare inregistrand o crestere de 0,18 puncte procentuale.

In termeni numerici, cele mai notabile cresteri ale numarului de locuri de munca vacante s-au observat in constructii, cu 1.300 locuri vacante, sanatate si asistenta sociala, cu 700 locuri vacante, si in sectoarele de transport si depozitare, precum si activitati de servicii administrative si suport, fiecare cu 400 de locuri vacante.

Pe de alta parte, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in tranzactii imobiliare, cu o diminuare de 0,14 puncte procentuale, si in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, cu o scadere de 0,13 puncte procentuale, domeniu in care s-a inregistrat si cea mai semnificativa reducere a numarului de locuri de munca vacante, de 1.100 de locuri.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, tranzactiile imobiliare, administratia publica si activitatile de servicii administrative si suport au inregistrat cele mai pronuntate scaderi ale ratei locurilor de munca vacante, cu 0,84, 0,80, respectiv 0,58 puncte procentuale.

In primul trimestru al anului 2024, industria prelucratoare a inregistrat o scadere semnificativa in numarul locurilor de munca vacante, pierzand 2.900 de posturi, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Administratia publica si sectorul serviciilor administrative si suport au urmat cu scaderi de 2.200, respectiv 1.800 locuri vacante.

In contrast, rata locurilor de munca vacante a crescut cel mai mult in sectorul productiei si furnizarii de energie electrica, termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu o crestere de 0,31 puncte procentuale. De asemenea, alte activitati de servicii au inregistrat o crestere de 0,17 puncte procentuale.

Pe segmentul cresterii numerice a locurilor de munca vacante, hotelurile si restaurantele au adaugat 400 de locuri vacante, iar sectorul constructiilor a vazut o crestere de 300 de locuri vacante.

INS a raportat, de asemenea, ca in trimestrul I din 2024, cele mai inalte rate si numar de locuri de munca vacante au fost inregistrate in randul specialistilor din diverse domenii de activitate, cu o rata de 0,80% si 9.600 locuri vacante, si in randul muncitorilor calificati si asimilati, cu o rata de 0,78% si 5.200 locuri vacante.

La polul opus, lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit au avut cele mai scazute rate si numar de locuri de munca vacante, cu o rata de 0,33% si doar 100 locuri vacante. Membrii corpului legislativ, executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori au inregistrat, de asemenea, valori scazute ale acestor indicatori, cu o rata de 0,42% si 1.600 locuri vacante.

Conform ultimelor date, in comparatie cu trimestrul anterior, atat rata cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai semnificative cresteri in randul muncitorilor calificati si asimilati - grupa majora 7, cu o crestere de 0,15 puncte procentuale si 1.100 locuri vacante adaugate. De asemenea, operatorii la instalatii si masini, precum si asamblorii de masini si echipamente - grupa majora 8, au vazut o crestere de 0,12 puncte procentuale si un plus de 700 locuri vacante.

Pe de alta parte, rata locurilor de munca vacante a inregistrat scaderi notabile in randul lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6, cu o scadere de 0,08 puncte procentuale, si in randul lucratorilor in domeniul serviciilor - grupa majora 5, unde s-a consemnat o scadere de 0,07 puncte procentuale si o pierdere de 700 locuri vacante.

Comparand cu acelasi trimestru al anului anterior, ambele indicatori au aratat doar scaderi. Functionarii administrativi - grupa majora 4, au inregistrat cea mai mare scadere a ratei locurilor de munca vacante, cu 0,39 puncte procentuale, urmati de ocupatiile elementare - grupa majora 9, cu o scadere de 0,38 puncte procentuale. In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai mari scaderi au fost in randul specialistilor din diverse domenii de activitate - grupa majora 2, cu 4.000 locuri vacante pierdute, urmate de ocupatiile elementare - grupa majora 9, cu o reducere de 2.600 locuri vacante.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.