Cum pot deconta operatorii din turism decontarea cheltuielilor de participare la targurile internationale

Cum pot deconta operatorii din turism decontarea cheltuielilor de participare la targurile internationale
luni, 23 ianuarie 2023 Economie

Societatile cu activitate de turism care participa la targurile internationale de profil pot deconta aceste cheltuieli prin accesarea unei scheme de ajutor de minimis, conform Ministerului Antreprenoriatului si Turismului (MAT).

Astfel, Guvernul Ciuca a aprobat incadrarea in politicile fiscal-bugetare si financiare ale statului roman a schemei de ajutor de minimis pentru participarea intreprinderilor cu activitate de turism la manifestarile expozitionale, in pavilioanele nationale, standurile specializate sau mini-expozitiile din strainatate, la care va fi prezent MAT.

Programul vizeaza generarea unui efect stimulativ pentru beneficiari, prin subventiile acordate pentru promovarea produselor si serviciilor turistice pe pietele externe.

"Facilitarea participarii la targurile internationale de turism a operatorilor economici, in cadrul pavilioanelor nationale, a fost reconsiderata in urma cu trei ani drept 'ajutor de stat'. In tot acest timp, tocmai pentru ca Romania nu putea risca sa piarda un instrument atat de important pentru promovarea destinatiei, s-a mers pe o solutie temporara de compromis. Mai exact, pana la definitivarea si aprobarea schemei de minimis, au putut fi prezente la manifestarile expozitionale din strainatate doar asociatiile profesionale, patronale si organizatiile neguvernamentale care nu desfasoara activitate economica, precum si autoritatile administratiei publice locale si centrale. Inca de la preluarea mandatului, am facut o prioritate din rezolvarea acestei situatii. Dupa multe provocari si chiar blocaje, astazi am reusit. Schema de minimis este gata si, mai mult decat atat, avem buget alocat pentru ea. Reprezentantii mediului privat vor putea fi prezenti fara niciun cost la standurile organizate de Romania, iar o parte dintre cheltuielile pentru transport si cazare le vor fi decontate. Vorbim despre o reusita, care se poate traduce in atragerea unui numar mai mare de turisti straini, in cresterea incasarilor provenite din turism si, prin urmare, in cresterea contributiei turismului la PIB, de altfel un domeniu strategic al economiei nationale", a declarat ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Daniel Cadariu.

Potrivit ministerului de resort, beneficiarilor schemei de minimis le vor fi decontate cheltuielile astfel: 50% din cheltuielile reprezentand pretul transportului extern, fara a depasi echivalentul in lei a 500 euro, calculat la data semnarii actului final privind furnizarea ajutorului de minimis pentru 1 reprezentant/operator economic; 50% din cheltuielile reprezentand pretul primei nopti de cazare, pentru cate un participant de la fiecare operator economic expozant, la nivelul baremelor stabilite pentru institutiile publice categoria 1; 100% din cheltuielile pentru taxa de participare, inchirierea de spatiu pentru stand de la organizatori si personalizarea, amenajarea si decorarea standului.

Valoarea totala estimata a ajutoarelor care pot fi acordate pentru anul in curs este de 7,4 milioane de lei, din fonduri de la bugetul de stat, iar numarul mediu al beneficiarilor este de 200 de expozanti/an. Inscrierile in program se vor face, si de aceasta data, in sistem digital.

Schema de ajutor de minimis urmeaza a fi aprobata prin Ordin al ministrului Antreprenoriatului si Turismului.

Foto: pixabei.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.